Ердоган кани Борис Джонсън, Меркел и Макрон на границата със Сирия
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2019 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган кани Борис Джонсън, Меркел и Макрон на границата със Сирия

/КРОСС/ Турският президент Тайип Ердоган заяви, че е поканил британския премиер Борис Джонсън, канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да се срещнат в Истанбул или турските градове Шанлъурфа и Газиантеп, граничещи със Сирия.

По-рано Макрон обяви намерението си да се срещне заедно с Меркел и Джонсън през следващите седмици с Ердоган в Лондон. Френският лидер добави във връзка с операцията в Анкара, че счита за необходимо „да се възстанови съгласуваността по въпроса какво може да бъде и какво трябва да бъде НАТО в съвременния свят“, припомняйки, че Турция е член на алианса.

„Преди два дни Борис Джонсън ми се обади и ми предложи да се срещнем четиримата с Меркел и Макрон в Лондон. Отвърнах му, че е по-добре в Истанбул или на границата, в Шанлъурфа или Газиантеп“, каза Ердоган пред турски репортери на борда на самолета, връщайки се от Сочи. Той е цитиран от телевизионния канал Хабертюрк.

Според турския лидер, ако колегите му откажат да дойдат в Турция, такава среща може да се проведе в Лондон в кулоарите на срещата на върха на лидерите на страните членки на НАТО на 3-4 декември.