ББР посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2019 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

/КРОСС/ Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Годишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд.

Събитието ще се състои на 24 и 25 октомври 2019 г. и ще бъде официално открито от главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев. В стратегическия диалог по общи приоритети ще участват представители на ЕК, ЕИБ, ЕИФ и висши мениджъри на 26 частни и публични финансови институции от 16 държави.

Във фокуса на вниманието е разширяването на ролята на финансовите инструменти в новия програмен период 2021-2027 година.

Ще бъдат обсъдени достъпът до гаранцията по програмата „Invest EU“ и ролята на националните насърчителни банки, стълбовата оценка, финансовото участие на държавите-членки и перспективите за бизнес развитие на Фонда. 

Събитието утвърждава ролята на ББР като национална банка за развитие пред международните й партньори в годината на нейния 20-и юбилей.

По време на форума ще бъде подписано и споразумение между Микрофинансиращата институция „Джобс“ от Групата на ББР и ЕИФ за участие в Програма EaSi за гаранции в подкрепа на микрофинансирането и социалното предприемачество.

Българската банка за развитие е акционер в ЕИФ от 2003 г, когато е подписано и първото гаранционно споразумение между банката и Фонда.

Групата на ББР има няколко успешни съвместни програми с ЕИФ: микро-финансиране по Програма „Прогрес“, контра-гаранция по Програма „КОСМЕ“/План „Юнкер“ за ББР и Националния гаранционен фонд, гаранция за Микрофинансиращата институция „Джобс“ по Програма „Прогрес“ и участие в Инициативата SIA (Social Impact Accelerator).

Мажоритарни акционери на ЕИФ са ЕИБ с 58,53 % от капитала и ЕС, представляван от ЕК, с 29,71%. Миноритарният дял от 11,76% се държи от 34 финансови институции от публичния и частния сектор, сред които и ББР.