ЕИФ и МФИ „ДЖОБС“ от Групата на ББР обединяват усилията си в подкрепа на българския малък и среден бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2019 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕИФ и МФИ „ДЖОБС“ от Групата на ББР обединяват усилията си в подкрепа на българския малък и среден бизнес

/КРОСС/ 10 млн.лева (5,1 млн.евро) са предвидени за подкрепа на 320 микро-предприятия;

Първа гаранция по Програмата за заетост и социални иновации (EaSI), която ще бъде реализирана в България;

Достъпна чрез МФИ „ДЖОБС“ и ББР, местни агенции на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете;

Споразумението е подкрепено по Плана Юнкер;

 

Европейският Инвестиционен Фонд (ЕИФ), част от групата на ЕИБ, сключи първото гаранционно споразумение за микрофинансиране в България по Програмата на Европейската комисия за заетост и социални иновации ("EaSI "). Споразумението беше подписано с МФИ „ДЖОБС“, дъщерно дружество на Българската банка за развитие.

Програмата ще подпомогне малка небанкова финансова институция, насочена към дребния предприемачески сектор в България, чрез подобряване на достъпа до финансови услуги и потенциален мултиплициращ ефект върху създаването на работни места и местното икономическо развитие.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на ЕС по Инвестиционния план за Европа- Плана Юнкер-и неговия Европейски фонд за стратегическо развитие (ЕФСИ ), който позволява на Групата на Европейската инвестиционна банка да инвестира в повече и често по-рискови операции.

 Гаранцията по Програма „EaSI“, която ще мобилизира 10 млн. лева (приблизително 5,1 млн.евро) в полза на 320 микро-предприятия, ще подкрепи инвестиционни и оборотни кредити, както с фиксиран погасителен план, така и револвиращи кредити. Тя ще обхваща и микро-лизинг операции, предоставени на микро-предприятия и самостоятелно заети лица, работещи в различни сектори на икономиката, включително на стартиращи предприятия, с особен акцент върху предприятията, създадени от млади предприемачи, жени, занаятчии и дребни фермери.

Портфейлът от микро-кредити по Програма „EaSI“ е насочен към всички български региони. Предлагането на продукта ще се осъществява чрез клоновете на МФИ „ДЖОБС“ и Българската банка за развитие, местни агенции на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете и потенциално различни платформи за онлайн кредитиране.

Алесандро Тапи - Главен директор инвестиции на ЕИФ, заяви: „Тази операция между ЕИФ и МФИ „ДЖОБС“, осъществена за първи път в България, ще подобри достъпа до финансиране за микро-предприятия, особено в селските райони, характеризиращи се с по-бавно икономическо развитие. Със своя потенциален мултиплициращ ефект върху създаването на работни места и местното икономическо развитие, програмата допринася за подобряване на жизнения стандарт на семействата на предприемачите и за развитието на съответните местни общности в по-слабо развитите региони.“

Мариан Тисен, Комисар по заетостта, социалните въпроси, умения и трудова мобилност каза: “Радвам се, че се реализира първото гаранционно EaSI споразумение в България. Благодарение на подкрепата на ЕС по програмата за заетост и социални иновации около 320 микро-предприятия в България ще имат по-добър достъп до финансиране. Това е отличен пример на Европейския стълб на социалните права в действие, подкрепящ заетостта и равните възможности за всички, включително жените и младите предприемачи в селските райони, които са изправени пред трудности при достъпа до финансиране, за да започнат и развиват бизнеса си."

Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на МФИ „ДЖОБС“ към ББР: „Програмата EaSI е финансов инструмент на ЕС за насърчаване на високо ниво на качествена и устойчива заетост, гарантираща адекватна и прилична социална защита, преодоляване на социалното изключване и бедност и подобряване на условията на труд. Опирайки се на своя механизъм за споделяне на риска, МФИ „ДЖОБС“ ще подобри достъпа на микрофинансиране за уязвими групи и микро-предприятия. Целевите групи, които имат проблеми с достъпа до конвенционалния кредитен пазар, ще получат мощен инструмент за бъдещо развитие. Това е първото пряко споразумение между МФИ „ДЖОБС“ и ЕИФ съгласно ЕФСИ 2 ( Плана Юнкер) и е логично продължение на нашето участие в Програмата за микрофинансиране „Прогрес“. Гаранцията EaSI е и четвъртото споразумение на ЕФСИ между Групата на ББР и Групата на ЕИБ.“

Гаранционната схема по Програма EaSI стартира през юни 2015 г. Тя се финансира от Европейската комисия и се управлява от Европейския инвестиционен фонд. Микропредприятията, които искат да кандидатстват за заем по EaSI, могат да се свържат с клоновете на Микрофинансиращата институция „ДЖОБС“.

ЕИФ няма да предоставя пряка финансова подкрепа на предприятия, но ще прилага механизма чрез местни финансови посредници като микро-финансиращи институции, институции за социално финансиране и гаранционни институции, както и банки, действащи в страните-членки на ЕС и други страни, които участват в Програмата EaSI. Тези посредници ще бъдат в пряк контакт със заинтересованите страни, за да предоставят подкрепа по Гаранцията EaSI.

За Програмата за заетост и социални иновации

Програмата на Европейската комисия за заетост и социални иновации („EaSI“) цели да подкрепи ЕС в поддържането на високо ниво на заетост, адекватна социална защита, борба срещу социалното изключване и бедността и подобряване на условията на труд.

Частта за микро-финансиране и социално предприемачество на Програмата EaSI осигурява подкрепа на финансовите посредници, които предлагат микро-кредити за предприемачи и финансират социални предприятия.

Целта е да се увеличи достъпът до микро-финансиране, което включва микро-кредити, т.е. заеми до 25 000 евро, по-специално за уязвими лица и микропредприятия.

Освен това за първи път Европейската комисия подкрепя социалните предприятия чрез инвестиции до 500 000 евро.

В момента подкрепата за микро-финансиране и социално предприемачество се осъществява чрез Гаранцията EaSI, която дава възможност на финансовите посредници да достигнат до (потенциални) предприемачи, които не биха могли да получат финансиране поради рискови съображения.

Програмата включва и се прилага и чрез „EaSI Прозорец за инвестиции в изграждане на капацитета“, за да засили капацитетът на финансовите посредници в областта на микро-финансирането и социалното финансиране предимно чрез капиталови инвестиции.

Европейската комисия избра ЕИФ за приложението на гаранцията EaSI и EaSI Прозорец за инвестиции в изграждане на капацитета.

Освен това Комисията засилва социалното измерение на ЕФСИ, както за микро-финансиране, така и за социално предприемачество.

Очаква се общият размер на подкрепата за тези области да нарасне (от 193 млн. евро по Програма EaSI) до около 1 млрд. евро, което ще мобилизира допълнителни инвестиции за около 3 млрд. евро.