91% от кандидатствалите в третия конкурс по инициативата WiFi4EU български общини получават финансиране
Секция: Технологии
24 Октомври 2019 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
91% от кандидатствалите в третия конкурс по инициативата WiFi4EU български общини получават финансиране

/КРОСС/ От общо кандидатствалите 45 български общини в третия конкурс по инициативата WiFi4EU, 41 общини получават финансиране в размер на 615 000 евро. Това стана ясно от обявените днес от Европейската комисия резултати.

По броя на получените ваучери в този конкурс България се нарежда на 16 място, но спечелените ваучери в трите конкурса – 227, поставят страната ни на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата. 246 общини са регистрираните на портала на инициативата, а общо 86% от общините в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен интернет на обществени места.

В този конкурс са подадени 8 318 кандидатури и бюджетът от 26, 7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1750 общини от целия Европейски съюз, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

От България извън инициативата остават 38 общини, като 19 от тях все още не са проявили интерес и не са се регистрирали на портала.

В случай на желание, всички общини, които не са получавали ваучер до този момент ще могат да участват в конкурсите през 2020 г.

Анализът на участието на българските общини в трите, проведени конкурса показва, че Южен централен район е с най-голям процент финансирани общини от трите конкурса, 92% или 54 от 59 общини са получили ваучери за безплатен интернет в размер на 15 хил. евро.

На второ място се нарежда Югозападен район с 88%, или финансирани 46 от общо 52 общини.

Третото място държат два района - Североизточен и Северен централен с 86% общини, успели да се включат в инициативата. В Североизточен район има финансирани 30 от 35 общини, а в Северен централен 31 от 36 общини са получили ваучер.

Северозападен район заема четвърто място с 80% общини, включени в инициативата или 40 от общо 50 общини. Пето място е отредено на Югоизточен район със 79% общини, успели да се включат в инициативата (26 от общо 33 общини).