Практическото и научно знание в областта на аутизма се срещат по време на конференцията „Аутизмът не е присъда!“
Секция: Здраве
24 Октомври 2019 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Практическото и научно знание в областта на аутизма се срещат по време на конференцията „Аутизмът не е присъда!“

/КРОСС/ Как да бъдат преодолени проблемите с образователната среда на децата с аутизъм?

Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!", която ще се състои от 11 до 13 ноември в София, е посветена на споделянето на напредъка в практическото и научното познание за аутизма. Част от водещите лектори на форума - световно признати експерти в областта, за пръв път ще представят пред българската аудитория най-новите възможности за подобряване начина на живот на хората с аутизъм.

Един от акцентите по време на конференцията ще бъде и темата за проблемите, които имат децата с аутизъм с образователната система. Експерти в областта споделят, че в световен мащаб най-голямата трудност за тези младежи в училище идва оттам, че те трудно срещат професионално подготвени специалисти, които са готови да работят с тези деца, да подпомогнат тяхната социализация и да ги подкрепят в постигането им на по-добри резултати.

„Необходима е още много интервенция и много работа, както с учителите, така и с техните връстници, тъй като децата с аутизъм представляват сериозно предизвикателство най-вече с това, че те имат различно поведение", споделя Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София. Според него от съществено значение е този проблем да бъде поставен и в общественото внимание, за да могат хората с аутизъм да срещат повече разбиране у околните и да бъдат успешно приобщени към социалната среда.

Някои от най-често срещаните проблеми на хората с това поведенческо разстройство са:
• трудности при изграждане на контакт с околните;
• изразяване на собствените емоции;
• забавяне в развитието на речта;
• затруднения в самостоятелността.

Какви могат да са решенията за тях ще бъде обсъдено по време на уъркшоповете, част от конференцията. В малки групи лекторите на форума ще очертаят пред участниците конкретни практически стъпки, давайки реални примери от дългогодишния си опит в работата си с хора от аутистичния спектър.

Събитието е насочено не само към експерти, терапевти и родители, но и към всички, които искат да получат актуални експертни знания в областта на аутизма.