Истинският пост води до промяна
Секция: Православие
26 Октомври 2019 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Истинският пост води до промяна

/КРОСС/ Избрани изречения за поста:


Постим, за да се доближим повече до Бога, а не за да бъдем видeни или хвалени от хората.

Постим, защото обичаме Бога Подателя повече отколкото Неговите материални дарове, които консумираме.

Постът е жертва на смирената любов на човека към Бога, когато е съединен с благодарствена и просителна молитва, отправена към Бога.

Който пости, но не се моли, не събира духовна светлина в душата, а извършва просто едно биологично и психологическо упражнение, заради здравословни или естетически подбуди.

Истинският пост не е само въздържание от храни с животински произход, но и въздържание от всяка материална лакомия и похот за егоистично властване над другите; той е въздържание от всяка мисъл, слово или дело, което намалява любовта към Бога и ближния.
Истинският пост трябва да бъде съединен със смирение и радост на сърцето, за да бъде вътрешно, интимно, духовно дело на лично общение на човека с Бога, Който вижда тайнствено и мълчаливо душата и делата на вярващия и жертвоготовен човек, молитвеник и постник.

Чрез поста участваме тайнствено в четиридесетдневния пост на Господ Иисус Христос в пустинята. Никой не може да победи злите духове и мрачните, егоистични страсти, ако преди това не е придобил светлината на божествената благодат чрез пост и молитва.

Ако е придружен с дела на материалната или духовна милостиня, постът прави от постещия човек светлина сред хората и избран съсъд на Божията любов.

Постим, защото обичаме Господ Иисус Христос и желаем да се храним още повече от словата на Св. Писание, от словата, които слушаме по време на св. служби и така да укрепваме нашата молитва, за да израстваме духовно в общението с Бога.

Постът е и белег на желанието на вярващия човек да се освободи от лакомията по ограничени и преходни материални неща, за да се съедини чрез по-усилена молитва с безграничния и непреходен Бог, Изворът на живота и на вечната радост.

Истинският пост има за цел издигане на човека над земните блага, за да приеме небесни духовни блага, за да се съедини, посредством молитва и по-често евхаристийно причастяване, с Бога от висините, Извора на живота и на вечната радост от Небесното царство.

Постът е не само материален, но и духовен, т.е. постът на очите, на устата, на сърцето, въздържание от погледи, слова и лоши или страстни чувства.

Постът поддържа молитвата на вярващия човек, който смята своята връзка с Бога за център, светлина и храна на неговата душа.

Истинският пост води до промяна на начина на съществуване на човека, преминаване от страстната любов към материалното към любов към духовното, за да култивира по-усилено молитвата или общението в любовта с Нематериалния, Неограничен и Непреходен Бог.

Постът усмирява егоистичните страсти, просвещава ума, освещава чувствата, променя отношението и поведението към хората и природата, възприемайки всичко в светлината на любовното присъствие на Бога - Създателя на вселената и на човека.

Превод от румънски: свещ. Кирил Синев

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Cuvinte ale credinței, lumini pentru viață. Florilegiu tematic, București, 2018, p. 67-69.

П-х Даниил, Слова на вярата, светлини за живота. Тематичен цветослов.
Източник:Двери