Китай настоя Великобритания да понесе отговорност за жертвите в камиона
Секция: СВЯТ
25 Октомври 2019 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай настоя Великобритания да понесе отговорност за жертвите в камиона

/КРОСС/ Китайските граждани изразиха шок, гняв и възмущение във връзка със смъртта на 39 души, открити в камион във Великобритания, за които се смята, че са китайски граждани, в случай, за който експерти подозират, че е свързан с трафик на хора.

Китайски официални лица заявиха днес, че все още работят за потвърждаване на самоличността на осем жени и 31 мъже, открити в задната част на хладилно ремарке в графство Есекс в сряда. Китайското посолство в Лондон уточни, че е в близък контакт с британската полиция.

"Това е шокираща трагедия. Изразяваме дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите", посочиха от посолството пред китайските медии, като добавиха, че очакват британската страна да уважава жертвите и "да проведе цялостно и задълбочено разследване".

Днес китайските държавни медии разкритикуваха британските власти, че не са успели да предотвратят повторение на подобен зловещ сценарий, когато през 2000 г. 58 китайци бяха намерени мъртви в контейнер в Дувър, задушени до смърт.

В редакционно заглавие "Обединеното кралство трябва да понесе отговорност" англоезичният китайски печатен официоз "Глобал таймс" пише: "Представете си какви щателни мерки биха предприели, ако десетки европейци загинат по същия начин? Нека попитам Великобритания и европейското правителство защо не успяха да избегнат подобна трагедия след трагедията в Дувър? Предприеха ли всички мерки за поправяне, които биха могли да предприемат?"

Прямият коментатор и редактор на "Глобал таймс" Ху Ксин написа в микроблога Weibo снощи: "Това не е първият път, в който това се случва", препращайки към жертвите от Дувър, както и когато най-малко 21 китайски мигранти се удавиха край бреговете на Великобритания през 2004 г.

Той пише: "Не знам дали тези инциденти са свързани със социалното управление на Обединеното кралство, но тези хуманитарни бедствия продължават да се случват във Великобритания... прост въпрос: защо тези бедствия винаги се случват във Великобритания, а не в Европа или Америка?"

Новината за жертвите от камиона доминираше дебата в китайските социални медии, с повече от 800 милиона гледания и 40 000 коментара. Новината окупира три от първите 10 най-обсъждани теми в Weibo, като интернет потребителите изразиха объркване и неверие.