Путин подкрепи Движението на необвързаните
Секция: Русия
25 Октомври 2019 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин подкрепи Движението на необвързаните

/КРОСС/ Русия подкрепя усилията на Движението на необвързаните за изграждане на многополюсен свят и развиването на равноправен диалог и сътрудничество между държавите, основани на "общопризнати правни норми и отчитането на законните интереси на партньорите". Това се казва в приветствено обръщение на руския президент Владимир Путин към участниците в срещата на високо равнище на Движението на необвързаните, която се провежда днес в Баку, Азербайджан, предаде ТАСС.

По думите на Путин форумът протича в сложна международна обстановка, когато на много места в света се наблюдава ескалация на въоръжени конфликти, което затруднява намирането на решение за много проблеми, вкл. бедността и глада. В обръщението си президентът на Русия изразява увереност, че по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството между Русия и Движението на необвързаните ще спомогне за укрепването на стабилността и сигурността в регионален и глобален мащаб.

Движението на необвързаните е международна организация, обединяваща страни, които не участват във военни и политически блокове. В нея сега членуват 120 страни, а 17 държави и 10 международни организации имат статут на наблюдател. През 1970 г. беше въведен статут на гост, който дава право на участие във всички срещи и мероприятия на организацията с открит характер. Русия има такъв статут от 1995 г., отбелязва агенцията.