Русия и Руанда ще строят център за ядрена наука и технологии
Секция: Русия
25 Октомври 2019 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Руанда ще строят център за ядрена наука и технологии

/КРОСС/ Русия и Руанда подписаха споразумение за създаване на Център за ядрена наука и технологии в републиката с участието на руската корпорация „Росатом". Церемонията по подписването се състоя в рамките на срещата на високо ниво Русия-Африка в Сочи. Документът бе парафиран от генералния директор на „Росатом" Алексей Лихачов и министъра на инфраструктурата на Руанда Клавер Гатете.

Центърът ще се превърне в платформа за провеждане на изследвания и практическо прилагане на атомните технологии в Руанда. В него ще се произвеждат радиоизотопи за промишлеността, селското стопанство и за медицински цели, които ще помогнат за преодоляването на недостига на препарати за онкологични заболявания. Съоръжението ще спомогне за определяне на елементния състав на руди, минерали и екологични проби, както и за подготовката на кадри за атомната индустрия и провеждане на изследвания в областта на цифровите технологии.

Очаква се в Центъра да функционира и атомна инсталация на базата на многоцелеви изследователски водо-воден реактор с мощност до 10 мегавата. Тя ще бъде снабдена със системи, лаборатории и функционални комплекси, необходими за безопасната й експлоатация.