67 души загинаха в Етиопия заради безредици
Секция: СВЯТ
26 Октомври 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
67 души загинаха в Етиопия заради безредици

/КРОСС/ Сред тях са и петима полицаи


Най-малко 67 души загинаха в Етиопия заради безредиците в различни части на страната. Те са предизвикани от съобщения за натиск на властите върху етиопския политически активист и медиен мениджър Джавар Мохамед, предаде БГНЕС.

Сред загиналите са петима полицаи. 13 души са починали от куршуми, а останалите от травми, получени от удари с камъни. По-рано Би Би Си съобщи за 27 загинали.

Вълненията пламнаха, след като Джавар Мохамед обяви, че престоят му в Адис Абеба е застрашен. Той заяви също, че е снета държавната охрана на дома му, което е „създало опасност от проникване на злосторници".

Джавар Мохамед е възпитаник на Станфордския университет и става известен като организатор на младежкото движение, което изигра съществена роля в протестното движени през 2016-2017 години. През 2018 г. това движение доведе на власт сегашния премиер Абия Ахмед. Тогава Мохамед бе негов поддръжник. Но през последните месеци отношенията между тях се влошиха, съобщи телевизия „Ал Джазира". Като представител на народа оромо, който е най-многобройният в Етиопия, Мохамед се стреми към разширяване на правата му, включително политическите.