Свиленски вижда желанието за промяна у българите
Секция: ПОЛИТИКА
28 Октомври 2019 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свиленски вижда желанието за промяна у българите

/КРОСС/ От изборните резултати ясно се вижда, че българите искат промяна. За това е доволен депутатът от БСП Георги Свиленски, който направи равносметка на представянето на изборите на БСП в студиото на Нова телевизия.

Той открои град Русе, където БСП води, 9-те областни града на балотаж и утроения резултат в Пловдив и най-вече - София, където за първи път ще има балотажи в районите.

Гражданите на България искат промяна - дали виждат тази промяна в БСП, или в друга партия е друг въпрос, обясни Свиленски.

Той нападна вота за ГЕРБ с обвинение, че цели секции като например в Слатина и Красна поляна, които са съставени от роми, са гласували на 100% почти за Фандъкова. "Явно ГЕРБ са работили много добре в тези квартали", допълни червеният депутат.

На въпрос защо БСП не е в крайна сметка основна опозиция на ГЕРБ, Свиленски обясни, че трябва да се види картата на партиите и това, че ГЕРБ не допускат в състезанието изобщо десните партии, а в левия спектър партиите са много. Много леви кандидати има срещу ГЕРБ, установи Георги Свиленски.

На въпрос може ли да се очаква промяна в ръководството и лидерството на БСП, депутатът обясни, че БСП така или иначе влиза в процедура следващата година, а иначе всеки има право да иска оставката на лидера, но трябва да се чуят аргументите.

БСП очевидно увеличи двойно подкрепата си в цялата страна, това е тенденция от последните три години. Така коментира резултатите от първия тур на местните избори и зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов пред БНТ.

Според него социалистите се движат по правилния път - били си поставили именно това за цел, тъй като били реалисти. Проданов обясни, че целта на БСП е била минимум двойно увеличение на общинските съветници, което е изпълнено, защото сега партията ще има над 2000, докато през 2015 г. те са били под 900.

По негови думи в 35 общини червените печелят на първи тур, в 55 отиват на балотаж, а в 7-8 областни града също ще се борят за победа.

Печеленето на доверие е трудна работа за разлика от губенето, изтъкна той.

Относно резултатите в София Проданов заяви, че в листата за общински съветници ще бъдат втора политическа сила, не както през 2015 г. - трета. Според него необходимите 40 000 гласа повече за Мая Манолова, за да стане тя кмет на столицата, са постижима цел.

Проданов изтъкна и че в половината райони на София БСП ще има балотаж и за районни кметове, което потвърждава добрите им резултати.

Той отбеляза, че в големите общини се забелязва по-сериозно представителство на социалистите, като в много общински съвети в страната има блокираща квота за БСП. Според него тя ще спре малко кражбите в общините.

Гледайки резултатите на управляващата коалиция, ГЕРБ се срива на много места, НФСБ и "Атака" почти никъде ги няма, ВМРО отбелязва голям спад на подкрепата на много места, коментира резултатите на конкурентите Проданов.