Антибиотици: Употребата им вреди на мозъка, пробиотиците помагат
Секция: Здраве
28 Октомври 2019 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антибиотици: Употребата им вреди на мозъка, пробиотиците помагат

/КРОСС/ От десетилетия е известно, че антибиотиците причиняват тежки нарушения на нормалната чревна функция. Те нарушават крехкия баланс между безвредните микроорганизми, живеещи там и прави стомашно-чревния тракт уязвим към множество инфекциозни заболявания.

Изследване от 2016 г. разкрива, че способността на антибиотиците да убиват чревните микроорганизми е свързана с новооткрит страничен ефект – спиране на растежа на нови мозъчни клетки в хипокампуса, мозъчен район пряко свързан с паметта.
 
Журнала Cell Reports пубикува изследването на учени от берлинския център по молекулярна медицина Max-Delbrueck. Учените от центъра наблюдавали специфичен тип бели кръвни клетки, осъществяващи комуникация между мозъка, имунната система и чревния микробиом.
 
Употребата на антибиотици, отчели учените, води до силно понижаване на броя и активността на тези клетки, което се свързва с понижение в производството и растежа на нови нервни клетки в мозъка и влошаване на паметта при изследваните.
 
Берлинските изследователи установили още, че връзката между чревния микробиом и мозъка се осъществява именно чрез страдащите от антибиотичен прием бели кръвни клетки – моноцитите, познати като Ly6Chi. Те се намират в главния и костния мозък, както и в кръвта.
 
Понижаването на броя им, независимо дали е следствие от антибиотичен прием или друг фактор се свързва с понижена неврогенеза и влошена памет.
 
Било достигнато и положително заключение – нанесените от антибиотиците щети не са непоправими. Според научния екип, комбинацията от пробиотици, подходящи физически упражнения и здравословен хранителен режим могат напълно да поправят щетите, нанесени от антибиотиците на чревния микробиом и съответно – на нивата на Ly6Chi моноцитите и неврогенезата.
 
Екипът, провел изследването бил особено впечатлен от неочакваните резултати и се надява, че пробиотиците биха могли да бъдат използвани и за третиране на невродегенеративни и психоемоционални разстройства, породени от нарушена неврогенеза.