Нинова: Да се обединим за промяната. Тя започна в неделя (Снимки)
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2019 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова:  Да се обединим за промяната. Тя започна в неделя (Снимки)

/КРОСС/ "Поздравявам всички българи, гласували на тези избори и проявили своята гражданска активност. Благодаря на всички наши кандидати, общинските, областните структури, депутатите в българския и Европейския парламент, на Националния съвет, които се включиха в тази кампания, за да е тя силната, положителна и усмихната. Вие предложихте реални решения на хората", това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП.

Тя поздрави партията, че е устояла на натиска, компроматната война и на заплахите.

"И в тези избори цялата държавна машина беше изправена срещу вас. Бяхте подложени на заплахи, стигна се до това- да конфискуват баници като веществени доказателства, да пишат, че семействата са ви напуснали, че децата ви са се отказали от вас. Благодаря ви, че не се поддадохте на всичко това и продължихте. Благодари ви на всички вас. Страхотен национален отбор сме. Вярвам, че той ще се запази и след тези избори", допълни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че левицата печели на първи тур 34 общини, а в 56 общини и 16 района в София, Пловдив и Варна е на балотаж.

Тя подчерта, че левицата отива на балотаж в 12 области.

"БСП увеличава своите гласове с около 100 хиляди гласа спрямо предните местни избори. Запазваме червените си общини досега. Имаме намаление с две трети на общините, в които не сме имали общински съветници", каза Нинова.

Тя добави, че БСП се завръща със сериозно присъствие в местната власт и затвърждава тенденцията от последните 3 години - спечелени президентски избори, удвоени депутати в Народното събрание и единствената партия с увеличен брой евродепутати, сега увеличена подкрепа за кметове и общински съветници от БСП. 

За твърденията на Борисов, че е постигнал безапелационна победа, Нинова коментира, че безапелационна победа не се обявява със зачервено от яд лице, изсипване на обиди срещу опонента, разделение на хората и посочването им за добри и лоши- които са гласували за теб са добри, другите са лоши.

"Така победа не се обявява. Победа се обявява с усмивка, а не с нерви, с жлъч и с омраза. Това е показателно като поведение. Второ, колко да е безапелационна тази победа, в която от 21 области, печелиш 9. Два пъти и отгоре си надолу. Колко безапелационна е тази победа - в някои от областите, които са ти били бастиони, си трета политическа сила, Борисов", аргументира се лидерът на БСП.

Нинова даде пример с бастион на ГЕРБ като Ямбол, където те не отиват дори на балотаж.

"Къде е безапелационната победа? Отиваш в София на балотаж, което не се е случвало от 14 години. Губиш общински съветници в цялата страна, в крепости на ГЕРБ. Може би не сте видели още, но ние направихме тези анализи. Губиш в Бургас, емблемата ти на управление и на добрия ти кмет - 5 съветника. БСП увеличава с двама", каза Нинова.

Тя посочи, че ГЕРБ губи съветници във Варна, Русе и Благоевград. "Кое му е безапелационната победа. Безапелационно тези избори доказаха, че ГЕРБ са в тенденция да намаляват подкрепата си в България. Безепалационно БСП расте. Да, трудно е. Да, не е изведнъж, не е революционно, но расте", каза Корнелия Нинова. 

Като изключително сериозен проблем Корнелия Нинова посочи огромния брой невалидни бюлетини. " На тези избори те са около 15%, това са 400 хиляди гласа. Решението на този въпрос е машинното гласуване и БСП отново ще го предложи", посочи Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна, че емблемата на тези избори е корпоративният вот, натискът и купуването на гласове. Тя се позова на изказвания на гражданите по една от телевизиите:

"На единия беше зададен въпрос: Защо взехте 20 лв.?, а той каза: "Защото съм гладен и искам да ям". Бедността. Вторият на същия въпрос каза: "Защото ни е страх от всичко. В най-бедната част от България, Северозапада, ни е страх от всичко". Това е голямото предизвикателство пред всички нас : бедност, страх и репресии. Срещу това трябва да се борим в България." Нинова призова към обединение за решаване на този проблем "Обръщам се към всички - тези избори ще минат, ще дойдат други - дайте да се съберем и да решим този огромен проблем - свободен народ, без страх свободно да избира водачите си", заяви тя. 

Лидерът на БСП обясни, че най-големият успех на партията ще бъде, ако хората отидат да гласуват без да ги е страх, че ще им запалят колата и ще им вземат супата.

Тя се обърна към всички граждани : „Предстоят много балотажи. Обединявайте се. Не позволявайте да ви настройват и насъскват един срещу друг. Имаме обща цел – промяна на статуквото. Тази промяна започна в неделя. Нека я направим окончателно на 3 ноември. На добър час на всички кандидати“, завърши Корнелия Нинова.