Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще се срещне с Виктор Орбан
Секция: Русия
30 Октомври 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще се срещне с Виктор Орбан

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан.

Двамата лидери, които споделят общо пренебрежение към западните либерални ценности, поддържат и засилват своите специални отношения през годините, дори когато ЕС наложи санкции срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия.

„След избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г., Путин посети много пъти Будапеща”, казва пред Euronews експертът Дорка Такаши от „Политически капитал“.

"Всяка година има среща между Путин и Орбан, а през 2017 те се срещнаха два пъти- това е доста и е показателно, че Унгария е някак свръхпредставена, имайки предвид нейната регионална или европейска роля", коментира Такаши.

„Има много повече срещи между двамата (Путин и Орбан), отколкото би било разумно, като се има предвид икономическата тежест на Унгария“, добави анализаторът.

Връзките на Путин с европейските лидери отслабнаха след анексирането на Крим преди пет години и много срещи на високо ниво бяха отменени.

Взаимни ползи

'' [С посещението си в Будапеща] Путин може да демонстрира на руската общественост, че Русия не се възприема по един и същи начин във всички държави членки на ЕС и може да покаже, че въпреки кризата от 2014 г., той все още е добре дошъл в ЕС", продължава Такаши.

В рамките на ЕС Унгария е един от най-силните защитници за отказ от санкции, наложени от блока срещу Москва.

Но специалните отношения са полезни и за унгарския премиер и положението му на световната сцена.

„За Виктор Орбан тези срещи са много полезни, за да покажат ролята на Унгария като мост между ЕС и Изтока, а именно с Русия“, добавя Такаши.

Русия също има влияние що се отнася до доставките на газ и ядрената енергетика.

Енергийните проекти са на първо място

Според съобщения в унгарските медии се очаква срещата да бъде фокусирана върху договора за доставка на газ, който трябва да потече през 2021 г.

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от своя газ - зависимост, която вероятно ще се увеличи, когато руската държавна газова компания „Газпром” завърши тръбопровода "Турски поток", който минава под Черно море до Турция, с разклонение, което планира да обслужва Унгария.

В момента руският газ достига до Турция по тръбопроводи, които преминават през Украйна. Договорът с Украйна приключва в края на 2019 г. и не е ясно дали преговорите за подновяването му ще успеят.

Другата точка, която вероятно ще бъде на дневен ред, е договор за модернизиране на единствената унгарска атомна електроцентрала - проект до голяма степен финансиран с руска кредитна линия.