За пръв път от близо век Великобритания ще проведе избори през декември
Секция: СВЯТ
30 Октомври 2019 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За пръв път от близо век Великобритания ще проведе избори през декември

/КРОСС/ За пръв път от почти сто години Великобритания ще проведе парламентарни избори през декември. Депутатите в Уестминстър гласуваха тази вечер предсрочните избори да бъдат на 12 декември, удовлетворявайки желанието на премиера Борис Джонсън на четвъртия му опит да прокара това решение през парламента.

Те гласуваха с 438 гласа "за" и 20 "против" за избори в навечерието на Коледа, които се очаква да бъдат най-непредвидимите от десетилетия, отбелязва в. "Гардиън". Сега решението трябва да мине и през Камарата на лордовете, където не се очаква да срещне съпротива.

Парламентът ще бъде разпуснат идната сряда за кампания, която ще продължи пет седмици и ще се фокусира върху Брекзит, след като премиерът Джонсън не успя да изпълни обещанието си страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. 

Изходът бе отложен за 31 януари с опция да се осъществи и по-рано, ако все пак сделката за него получи одобрението на парламента.

Торите ще агитират предимно в полза на сделката, която премиерът уговори с ЕС-27 в последния момент, а лейбъристите обещават втори референдум. 

Партията за Брекзит ще се позиционира още по-вдясно от Джонсън, призовавайки за Брекзит без сделка, докато либералдемократите ще продължат да защитават идеята, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

Социологическите проучвания дават на консерваторите около 10 пункта преднина пред лейбъристите - но бившият премиер Тереза Мей имаше дори по-голямо преимущество преди вота през 2017 г., който в крайна сметка ѝ коства мнозинството в парламента.

Лявата партия на Джеръми Корбин е разделена по въпроса дали трябва да се проведат първо избори или втори референдум; но кабинетът в сянка реши да подкрепи изборите, след като парламентът гарантира, че няма да се стигне до Брекзит без сделка и отлагането му бе одобрено и от ЕС.

"Този вот е възможност, която идва веднъж на поколение", заяви Корбин след гласуването.

"Няма как изборът да бъде по-очевиден: лейбъристко правителство ще е на ваша страна, а консерваторите на Борис Джонсън, които смятат, че са родени, за да властват, ще се грижат само за привилигированите." Корбин обеща още невиждано амбициозна и радикална кампания.

"Това е най-удобната възможност да изберем правителство, което да спре Брекзит", каза лидерът на либералдемократите Джо Суинсън.