Министър Кирилов се срещна с посланика на Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2019 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кирилов се срещна с посланика на Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес с посланика на Федерална република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн.

Посланикът поздрави правителството за постигнатите от страната ни резултати, отбелязани в последния мониторингов доклад на Европейската комисия.
„Намираме се във фаза, в която е важно по-нататъшната дискусия да се води по-хладнокръвно. Нужно е да се убедят българските граждани, че законите, написани на хартия, могат да доведат до резултати", отбеляза Н.Пр. Айххорн.
По думите му сега е от значение как България ще осъществи прехода от досегашния режим към бъдещите нови правила по отношение на отговорността на главния прокурор.

Министър Кирилов припомни, че преди близо месец е подписал пред посланиците на държавите-членки на ЕС писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия), в което иска становище и препоръки по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Той заяви още, че във връзка с изготвянето на становището на комисията се очаква посещението на нейни експерти на 7 и 8 ноември т.г., които ще имат срещи и с представители на парламентарно представените партии, Висшия съдебен съвет, прокуратурата и Върховния административен съд.
„Ще осигурим максимална прозрачност на целия текущ процес и ще изпълним максимално точно и добросъвестно бъдещото становище на комисията", увери Кирилов.

В заключение Н.Пр. Айххорн изрази увереност, че основната цел на всички държави-членки в настоящия момент е върху съхраняването на сплотеността на европейското семейство и на процеса по изграждане на общото им бъдеще.