Смолян ще отбележи един век от рождението на Николай Хайтов с богата програма
Секция: КУЛТУРА
31 Октомври 2019 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смолян ще отбележи един век от рождението на Николай Хайтов с богата програма

/КРОСС/ С богата програма в Смолян ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Във фоайето на театъра, който носи името на Хайтов всяка вечер от 19:30 часа ще има прожекции на филмите по негови сценарии: „Мъжки времена", Козият рок", „Краят на песента", „Гола съвест", „Дърво без корен", „Изпит" и „Орисия".

Тази вечер от 18:30 часа в фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов" ще се проведе инициативата „Творчески щрихи". Изложбата, посветена на 100-годишнината на писателя е съвременен прочит на неговото творчество на младите творци - студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното училище по изящни изкуства в София.

В залата на Държавния архив ще бъде открита фотоизложба „Светът на Хайтов". Документалната изложба е от личния архив на писателя, изготвена съвместно с фотографа Иво Хаджимишев. Едно от любимите занимания на Хайтов - архивните снимки, събирани през неговите обиколки на любимата Родопа планина и митарстванията като лесовъд, главен редактор на списание "Родопи" и писател, краевед, историограф, публицист и кинематографист.

На 1 ноември от 18 часа във фоайето на Областната управа ще бъде открита документална фотоизложба съвместно с Българската национална филмотека „Героите на Хайтов в българското кино".