Екатерина Захариева и Сергей Лавров се срещнаха в Москва
Секция: България - Русия
21 Октомври 2019 20:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева и Сергей Лавров се срещнаха в Москва

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и водената от нея делегация се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. По-късно през деня външният ни министър се срещна и с българската общност в Москва.

Това е първа визита на български външен министър в Русия от 2011 г. насам. Основният акцент на разговорите между вицепремиера Екатерина Захариева министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е насочен към развитието и задълбочаването на двустранните отношения с акцент върху енергетиката и търговията.

С оглед на предстоящата среща на най-високо ниво между президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган, разбира се, ситуацията в Сирия ще бъде във фокуса на вниманието и на срещата на Захариева и Лавров.

 

 

В официално разпространена руска позиция преди началото на срещата се акцентира върху енергийните проекти, изграждането на "Турски поток" и трасето му на наша територия, и преноса на руски газ до Европа, модернизирането на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и възможното руско участие в изграждането но АЕЦ "Белене".

"Съвместната работа по насърчаване на политическия диалог дава свои резултати, за което говори укрепване на търговско-икономическите ни връзки. Положително оценихме резултатите на състоялото се през септември във Варна заседание на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Договорихме се да допринасяме за реализиране на приетите в рамките на МПК решения в най-различни сфери - от търговия и транспорт до образование и спорт", - заяви Сергей Лавров.