Националната сигурност е в основата на всяка просперираща държава и е отговорност на цялото общество
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната сигурност е в основата на всяка просперираща държава и е отговорност на цялото общество

/КРОСС/ Националната сигурност е в основата на всяка просперираща държава и тя не е отговорност само на хората с пагони, а на цялото общество. Това заяви в приветственото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който бе гост на тържеството по случай завършването на випуск „Княз Александър I" - II смяна на Военна академия „Георги Стойков Раковски". Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното завършване на обучението във Военната академия.

Държавният глава подчерта, че на завършващите офицери се пада честта и отговорността не само да приемат и въведат на въоръжение новите оръжейни системи на видовете Въоръжени сили, за които се изразходват огромни средства от държавния бюджет, но и да осъзнават, че модернизацията на Българската армия не е еднократен акт по придобиване на нова техника, а сложен, дълбок и всеобхватен процес на трансформация. „Много внимателно трябва да прецените как да съчетаете всички тези нови неща с постигнатото и развивано в нашата система за отбрана и сигурност от поколения достойни български офицери. Разходите за отбрана непрекъснато ще растат и сме задължени да търсим ефикасност, ефективност и максимално оползотворяване на всичко, с което разполагаме като материален, човешки ресурс и подготовка", допълни президентът.

„Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас, и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи и рискове пред сигурността. В тази обстановка отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и отговорна задача", заяви Румен Радев. По думите му, тази задача изисква високо подготвени специалисти, командири и лидери, с широк спектър от съвременни знания и умения, с критично и творческо мислене, с високи нравствени качества и с отвореност към света и ясна визия за бъдещето.

Държавният глава пожела на младите командири и цивилни студенти, които завършват Военна академия „Георги Стойков Раковски", да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и Отечеството си. „На вас, офицерите, искам да пожелая много смелост, чест и достойнство в трудния командирски път. Никога не забравяйте, че да си офицер в Българската армия не е просто професия, а призвание и дълг към Отечеството", подчерта още Румен Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, офицери от видовете въоръжени сили, стотици граждани и близки на випускниците.