Руско звено за шпионаж е разбило системите на ирански хакери
Секция: Русия
01 Ноември 2019 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руско звено за шпионаж е разбило системите на ирански хакери

/КРОСС/ Руско звено за кибершпионаж е хакнало ирански хакери, за да извърши атаки в повече от 35 държави, сочи съвместно разследване на Великобритания и Съединените щати, цитирано от Financial Times.

Т.нар. група Turla, която е свързана с руското разузнаване, предполагаемо се е справил с инструментите на Oilrig, група, широко свързвана с иранското правителство, сочи двегодишно разследване на британския Национален център за киберсигурност (NCSC) и Агенцията за национална сигурност в САЩ.

Иранската група най-вероятно не е наясно, че е извършен пробив срещу хакерските ѝ методи и те се ползват от друг екип за кибершпионаж, посочват от ангажираните с разследването. Сред жертвите са военни организации, правителствени органи, научни организации и университети по целия свят, но предимно в Близкия изток.

Пол Чичестър, оперативен директор на NCSC, коментира, че дейността на Turla представлява „истинска промяна в начина, по който работят кибер играчите", което по думите му „допълва чувството за объркване".

Чичестър твърди, че казусът е публикуван, тъй като подходът е различен. „Искаме останалите да разберат тази активност", посочва той.

Turla е известна още и като Waterbug или Venomous Bear. Но руската група след това е направила нещо повече, като е извършила собствени атаки, използвайки инфраструктурата и софтуера на Oilrig.

Организации в около 20 държави са били хакнати успешно по този начин.

Кремъл не е отговорил на запитването за коментар пред Financial Times. Руското правителство упорито отрича да стои зад опити за хакерски атаки срещу други страни. Президентът Владимир Путин заяви по-рано тази година в интервю за вестника, че обвиненията, че Москва стои зад намесата в американските президентски избори през 2016 г. е „мит".

Източник: Инвестор БГ