Съмнения за опорочаване тайната на вота в две училища в Тетевенско
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Ноември 2019 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Съмнения за опорочаване тайната на вота в две училища в Тетевенско

/КРОСС/ Съмнения за опорочаване тайната на вота в две училища в Тетевенско.

Оказва се, че по време на целия изборен ден камерите в секциите там са работили и са записвали гласуването на избирателите.

В една от секции в село Глогово е имало през цялото време работеща видео камера. Тя е записвала кой влиза и кой излиза да гласува. Записите от своя страна са отивали в кабинета на директора, който към този момент е отсъствал от страната. Камерата е заснемала гърба на избирателите, които влизат и не е могла да заснеме техния вот зад пердетата. Така или иначе обаче съмненията тук у хората остават, в резултат на което е имало и подадени жалби.

На 28 октомври двете секции в Глогово отварят нормално. Но - директорката е в чужбина, а само от нейния кабинет се включват и изключват камерите. Така всичките 16 камери остават да работят.

Работили са камерите, защото от ОИК никой не ни е предупредил, че трябва да бъдат изключени, обяснява Иглика Милчева, директор на училището в село Глогово.

Камери е имало и в училището по дърворезба в Тетевен. Там обаче твърдят, че са обезопасили всичко.

Камерата няма как да е записвала, защото е поставено хартиено тиксо и нищо не се вижда от тази стая, обясни Златина Каталиева, директор на училището по дърворезба в Тетевен.

Жалбоподатели са от една от политическите сили, които не отиват на балотаж. Според тях - нарушения има и те са сезирали властите. Жалба има и в Общинската избирателна комисия.

Установено е, че камерата работи, но не се вижда вотът на избирателя. Вижда се гърбът на човека, нищо друго", обясни Таня Маринова, зам.-председател на ОИК - Тетевен.

Комисията е сезирала на свой ред полицията, която е иззела всички доказателства. Вече има образувано и досъдебно производство. А ЦИК е категорична - камерите по секциите не трябва да работят.

Днес е неучебен ден в Глогово, както и в цялата страна заради Деня на будителите. Изборите са след два дни. А камерите в това училище няма да работят.