Учени измислиха как електромобилите да се зареждат по-бързо
Секция: Автомобили
02 Ноември 2019 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени измислиха как електромобилите да се зареждат по-бързо

/КРОСС/ Една от най-големите пречки пред електромобилите и тяхното по-масово използване несъмнено е времето, за което се зареждат техните батерии.

От няколко часа до цяла нощ – всички модели на пазара предлагат не много оптимистични показатели, когато погледнем характеристиките в графата време за зареждане.

Учени в САЩ обаче твърдят, че са успели да намерят решение на този проблем и съвсем скоро притежателите на електромобили ще могат да го правят за времето, което в момента прекарват на една бензиностанция с настоящите си автомобили.

Проблемът в момента е в областта на химията, тъй като ако батериите се зареждат на ниска температура, литият в тях се метализира и йоните му започват на покриват анода на батерията. С това се понижава нейната производителност. Поради тази причина в момента акумулаторите първо се нагряват и чак след това се зареждат, но това също води до повреди при батериите.

Решението според учените химици се крие в начина, при който те първо нагряват, а после охлаждат батериите с помощта на никелово фолио. То е свързано с отрицателния полюс на батерията от едната си страна, а от другата играе роля на трета клема в акумулаторния блок. По този начин батерията се нагрява за секунди.

С подобни методи екипът на учените е успял да постигне зареждане за до 500 км пробег в рамките на 10 минути, като батериите по този начин ще имат около 2500 цикъла или общ пробег за возилото от 700 000 км преди батериите да трябва да се сменят.