ЧЕЗ се включи активно в Европейската седмица на професионалните умения
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Ноември 2019 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ се включи активно в Европейската седмица на професионалните умения

/КРОСС/ ЧЕЗ се включи активно в Европейската седмица на професионалните умения в периода 28.10-31.10.2019 г.

Проведени бяха срещи с 86 ученици между VI и X клас от градовете София, Перник, Дупница и Плевен.

Те посетиха професионалните гимназии, с които ЧЕЗ си партнира в тези градове, и се запознаха с възможностите за професионално обучение и за работа в ЧЕЗ след завършване на образованието си.

„Целта ни като работодател е да осигурим възможности за професионално и развитие на младите хора, за да ги задържим в България. Но професионалната ориентация не трябва да разчита само на специализираните гимназии, а да започва още от семейството и да продължава в училище. Затова трябва да се обърнем отрано към учениците и техните родители, за да запалим у тях интерес към професията на енергетика“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“, ЧЕЗ България.

В Плевен учениците посетиха оперативния център на ЧЕЗ Разпределение и контактния център за всички клиенти на ЧЕЗ, който също се намира в града.

Там те наблюдаваха в реално време работата на служителите в присъствието на г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Събитието завърши с посещение на специализираното диспечерско звено, където учениците разгледаха работни схеми на електроразпределителната мрежа, с които си служат дежурните диспечери.

В гр. София учениците от професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ посетиха Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение и разгледаха уникалния за Западна България учебен полигон.

Те се запознаха с работата на лабораторна кола на ЧЕЗ Разпределение, използвана за бързо локализиране на аварии и „погледнаха“ през термовизионна камера.

В гр. Перник представители на ЧЕЗ представиха предизвикателствата на професията електротехник и възможностите за бъдещо кариерно развитие в компанията на учениците от професионалната гимназия „Мария Кюри“.

Ученици и учители от ПГ “Акад. С.П. Корольов“ посетиха централния склад на ЧЕЗ Разпределение в града, където научиха повече за младежките програми на компанията разгледаха местата, където се съхраняват материали за поддържане на мрежата и отстраняване на авариите и видяха оборудван авариен автомобил.