/КРОСС/ Астронавтите ще пекат експериментално бисквити с шоколадови парченца в космоса в специална фурна, която ще им бъде доставена на Международната космическа станция (МКС) в понеделник е с товарния кораб „Сигнус“, съобщи Би Би Си.
С пекарските си експерименти астронавтите ще тестват въздействието на високата температура и липсата на гравитация върху формата и плътността на бисквитите.
Тестото се осигурява от веригата „Дабъл трий“ на хотелите „Хилтън“.
Експерименталната фурна „Zero-G Oven“, с която може да се пече храна в безтегловност, прилича повече на тостер.
Температурата в нея може да достига до 363,3 градуса Целзий. С такава фурна продължителните полети в космоса могат да станат по-приемливи.
Капсулата „Сигнус“ на корпорация „Нортроп Груман“, която беше изстреляна вчера следобед към космическата станция, превозва около 3,7 т товари.
В нея има и друго необичайно оборудване - предпазна жилетка срещу радиация и части за спортен автомобил.
Астронавтите ще тестват ефикасността на жилетката.
Компанията „Ламборгини“ пък иска да провери ефекта на космоса върху карбонови влакна.