Кристиян Вигенин: БСП категорично се върна в местната власт
Секция: ПОЛИТИКА
05 Ноември 2019 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиян Вигенин: БСП категорично се върна в местната власт

/КРОСС/ „Целите, които си поставихме бяха изпълнени и смятам, че се справихме много добре на тези избори, въпреки средата, в която бяхме поставени. БСП категорично се върна в местната власт и това е добра основа за надграждане за следващи избори“, коментира зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред Нова телевизия.

Той добави, че България вече е различна, а БСП има едно последователно развитие в последните години.

„Справяме се все по-добре на избори и разширяваме влиянието си – първо на президентските избори, след това в парламента и Европейския парламент, а сега на местните избори. Усеща се един прилив, който изтласква партията все по-нагоре. Само преди четири години нямахме нито един областен кмет, имахме около 30 общински кметове, под 40 депутати в Народното събрание, и постигнатото на тези местни избори показва повишеното доверие към БСП“, каза още Вигенин.

Той коментира още, че в местната власт се получава сериозно окопаване на действащите кметове от управляващото мнозинство, които се ползват с подкрепата на централната власт, а когато дойде време, те държат ГЕРБ във властта.

„Това е една система, която е много трудно да бъде разбита, особено в малките общини. Там най-големият работодател е общината, а в нея работят само хора на управляващите, има сериозен натиск и страх към техните семейства, купуването на гласове също е проблем. Имаше немалко сигнали в общините и на двата тура за купуване на гласове. Там, където има много ромско население виждаме, че те в огромното си мнозинство предпочитат определен кандидат. Няма как някой да ме убеди, че това става без натиск, заплашване и купуване на гласове“, категоричен бе Кристиян Вигенин.

„Мая Манолова и инициативния й комитет обявиха намерението си за касиране на изборите, но нека да видим, какво ще направят. Резултатите показват, че Йорданка Фандъкова е изключително популярна в секциите с ромско население. Там тя печели с 80% - 90%, но не искаме да поставяме под съмнение резултатите от изборите преди да сме видели сигнала на щаба на Мая Манолова“, коментира още Кристиян Вигенин във връзка с искането на кандидата за кмет на София, подкрепен от БСП – Мая Манолова за касиране на изборите в столицата.