Русия не се отказва от транзита на газ през Украйна
Секция: Русия
05 Ноември 2019 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия не се отказва от транзита на газ през Украйна

/КРОСС/ Русия не възнамерява да се отказва от транзита на газ през Украйна, увери в телевизионно интервю говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изявлението му беше по повод на състоялите се миналата седмица в Брюксел газови преговори между Русия, Украйна и Европейската комисия.

В ефира на седмичното обзорно предаване "Москва, Кремъл, Путин" по руската държавна телевизия "Русия 24" Песков заяви:

"Трябва ли да се транзитира през Украйна? Разбира се, че трябва. Очевидно е, че трябва. Това е необходимо преди всичко на самата Украйна, защото ако няма транзит, газотранспортната система на Украйна просто ще се разпадне".

Дмитрий Песков припомни позицията на президента Владимир Путин, че за решаването на проблема с транзита през Украйна е необходимо първо да бъде прекратен търговският спор между компаниите "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" в арбитражния съд в Стокхолм.

Говорителят на Кремъл определи като много важно, но не жизнено важно дълго чаканото решение на Дания да позволи през териториалните ѝ води да преминат тръбите на газопровода "Северен поток 2".

"Проектът щеше да се състои и без това. Този проект не е някаква енергийна примка на шията на Европа. Това е изгоден за всички европейски страни търговски проект, който всъщност може да допринесе за енергийната сигурност и за диверсификацията на надеждните доставки на газ в Европа", каза Песков.