Повече дни, повече локации и повече гости в 15-тите Дни на предизвикателствата (Снимки)
Секция: Туризъм
05 Ноември 2019 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече дни, повече локации и повече гости в 15-тите Дни на предизвикателствата (Снимки)

/КРОСС/ През 2019 г. „Дни на предизвикателствата“ – форумът, събиращ в София изследователи и пътешественици от цял свят, ще ни предложи не една и две изненади: фестивалните локации са вече две, гостите от чужбина са цели четирима, фестивалните дни са вече не три, а четири!

Тази година фестивалът, ежегодно организиран от магазини „Стената“, отбелязва своето 15-о издание между 2 и 5 декември в УАСГ и Френския културен институт.

По време на събитието отново ще видим, чуем и съпреживеем приключения от различни точки на света, ще се насладим на красотата на природата и ще говорим за начините за нейното опазване.

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ 

За радост на всички почитатели на екстремните преживявания, пътуванията до далечни дестинации и невероятните спортни постижения, сред чуждестранните гости, потвърдили участие,

са Christophe Dumarest – гид и алпинист с впечатляващи изкачвания в Алпите и в други части на света;

Evrard Wendenbaum – документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия;

ултрамаратонецът Dion Leonard, 

световният рекордьор във височинния парапланеризъм Antoine Girard и други.

ФИЛМИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ

На сцената на събитието ще видим и някои от най-новите филми, подпомогнати от големите марки с традиция при продуцирането на документалистиката в екстремните спортове.

Такъв е катерачният Rotpunkt на Patagonia, който ще видим премиерно у нас и подкрепеният от Berghaus Spectre – To The End of the Earth за една от най-вълнуващите скорошни експедиции в Антарктида на изключителния алпинист Лео Хоулдинг, както и индивидуални продукции като тази на Antoine Girard за неговия полет с парапланер над Каракорум.

Владимир Павлов ще разкаже за премиерното си сноуборд спускане от връх Манаслу, а Виктор Варошкин, един от първите лицензирани алпийски водачи у нас, ще сподели какво е да бъдеш член на може би най-елитната организация на гидове в света.

И тази година сцената на „Дните“ ще бъде трибуна пред голяма публика за Петър Ванев, който окончателно покори „Тройната корона“ по пешеходен туризъм в САЩ след като прекоси и последния маршрут по нея – Континенталния преход. 

Феновете на бягането и ултрамаратоните ще бъдат зарадвани от представянето на Калоян Пейчев – Кофе и неговия рекорд за най-бързо скоростно преминаване по планинския маршрут Е4.

С кратки видео разкази ще се включат и някои успешни катерачки и алпинистки от Балканите като Алекс Тоткова. Думата ще имат и водещи планински водачи, спасители, катерачи и алпинисти, професионалисти във ветроходството и организатори и участници в състезания по планинско колоездене и други.

ПОВЕЧЕ ДНИ, ПОВЕЧЕ ТЕМИ

На 2 декември във Френския институт ще се проведе конференция “Биоразнообразието – предизвикателство?“ с централна тема биоразнообразието и заплахите пред него в световен мащаб.

Лекционната част ще продължи два часа (10-12 ч) , а след нея акцент в събитието ще бъдат филмите на френския фотограф и изследовател Еvrard Wendenbaum (17-19 ч).

Eдно от най-нашумелите му заглавия е China Jam с участието на Sean Villanueva и Nicolas Favresse, a излезлият през миналата година филм Scoresby включва спиращи дъха кадри от експедиция с каяк в Гренландия. Входът ще е с предварителна регистрация и наличен тридневен билет за Дните.

И това не е всичко! Програмата тепърва предстои да се разширява и допълва – повече информация на www.predizvikatelstva.com

ФОТОКОНКУРС

Вече отворен за кандидатури е и ежегодният фотоконкурс в рамките на фестивала "Дни на предизвикателствата", който насочва фокуса на обектива както на любители, така и на професионалисти-фотографи, към най-актуалните теми за природата както в световен, така и в локален план.

Темата тази година е „Биоразнообразие и дива природа“, а повече за него може да се види на https://rebrand.ly/ypel7j.

Организатори и през 2019 г. са магазини "Стената" и Фотопавилион.

БИЛЕТИ

В магазини Stenata и в системата на bilet.bg могат да се закупят тридневни билети за фестивала на цена от 30 лв. /билетът включва и филмовата вечер във Френския институт на 2 декември/.

Важно: Само със закупен тридневен билет може да се извърши регистрация за конференцията на 2 декември във Френския институт. Регистрацията за конференцията предстои да бъде отворена.

ОРГАНИЗАТОРИ И ПАРТНЬОРИ

“Дните на предизвикателствата” се организират със съдействието на Френски институт в България Institut français de Bulgarie, Sofia 2018 - Европейска столица на спорта, "Nissan – България“, Веолия - България, PhotoPavilion - Магазини за фотографска и видео техника , магазини Stenata и Агенция „Одисея-ин“, както и всички приятели и гости, които ще се качат на сцената на фестивала или ще се включат със свои снимки, разкази и преживявания.

ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ОНЛАЙН

Официален сайт: http://predizvikatelstva.com/

Фейсбук: https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata

Официално фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/688960084928466/

Instagram: @predizvikatelstva.com