Цветелина Пенкова беше на посещение в Белград
Секция: ПОЛИТИКА
05 Ноември 2019 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелина Пенкова беше на посещение в Белград

/КРОСС/ Евродепутатът Цветелина Пенкова, като част от Делегацията на Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия, беше на посещение в Белград. 

Делегацията, председателствана от Таня Файон, проведе срещи в периода 30-31 октомври на високо равнище с президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя Ана Бърнабич, министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, министъра по европейска интеграция Ядранка Йоксимович и Владимир Орлич, председател на делегация на Народното събрание на Сърбия.

Основни теми в разговорите бяха актуалната ситуация, свързана с преговорните отношения за присъединяване, и бъдещите връзки между ЕС и Сърбия, както и оценка на постигнатия напредък в преговорите по глава 23 (върховенство на закона, съдебна система и основни права и свободи) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност) и перспективите относно бъдещото развитие на страната.

В рамките на дискусиите бе поставен акцент и върху необходимостта от подобряване на диалога между Белград и Прищина.

Обсъдени бяха още вътрешнополитическите процеси в Сърбия, сред които подготовка и прилагане на реформа в изборното законодателство за подобряване на условията при провеждане на предстоящите избори през 2020 г., необходимостта от засилване на междупартийния диалог и проблемите с медийната среда и нуждата от премахване на езика на омразата и насилието и опитите за влияние върху журналистите.

Делегацията изрази подкрепа от името на Европейския парламент за присъединяването на Сърбия към ЕС и демонстрира готовност да продължи сътрудничеството със страната във всички аспекти.