Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов
Секция: Русия
05 Ноември 2019 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

/КРОСС/ Кремъл разчита, че награденият с руски Орден на дружбата председател на Национално движение "Русофили" в България Николай Малинов няма да бъде преследван в страната си. А едни такива действия биха имали пагубни последствия, по думите на Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС. 

"Смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов в делото за единство на руския мироглед, развитието на дружбата и сътрудничеството между двата народа не може да е причина за каквито и да е преследвания", заяви Песков в отговор на въпрос. Въпросът бе защо награждават Малинов точно сега и в Кремъл не се ли опасяват, че подобно "демонстративно награждаване" може да влоши отношенията между Русия и България

Това би било нелогично и би имало пагубни последици. Така представителят на Кремъл отговори на въпрос наградата на Малинов няма ли да влоши отношенията между Москва и София, защото той е обвинен в шпионаж.

"Смятаме, че обратно - хора като него (Малинов) получават възможност и в бъдеще да работят за развитие на дружеските, традиционни, исторически отношения между народите на нашите две страни", подчерта Песков.

На 4 ноември - Деня на народното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавна награда на няколко чужденци, сред които бе и лидерът на "Русофили" Николай Малинов.