Съдът вика за разпит главния архитект на София за ремонта на "Графа"
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Ноември 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/ Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев ще бъдат призовани за разпит като свидетели по делото срещу бившия зам.-кмет в Столична община Евгени Крусев. Двамата, както и още свидетели бяха допуснати по искане на адвоката на Крусев – Менко Менков.

Защитникът обясни, че те не са били разпитвани по време на разследването, тъй като прокуратурата е отказала. Според адвоката са важни показанията на всички 29 участници в общинския експертен съвет по устройство на територията.

По думите на Менков те са дали становището по промяна на проекта за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" по съответния законен ред. Здравков и Братоев са членове на експертния съвет и пред съда да бъдат разпитани като такива.

По делото днес показания дадоха няколко свидетели от "Столичен електротранспорт". Инж. Асен Тасев обясни, че релсовият път по улицата е "най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години".

Първият проектант на релсовия път по "Графа" Румен Борисов има договор с фирма за доставка на релси и виброизолационна подложка, твърди адвокат Менков. Борисов е основният свидетел на прокуратурата. Именно по неговия проект първо трябва да се сложи определен вид подложка, но в последствие проектът е променен по време на започналия вече ремонт.

Още преди да бъде обвинен и да подаде оставка Крусев обясни, че проектът на Борисов не бил добър и освен вида на подложката били направени и други промени като вида на релсите.

"Борисов е представил писмо на настоящия съдебен състав, че е имал договор с доставчика на релсите и че е получил около 40 хил. лв. за тая работа. Тоест предлагам ви да сложите релсите на този, с който имам отношения, за да изкарам пари от това. Най-просто казано. С фирмата е имал договор, ако бъде посочена, а той я сочи като проектант, те ще му платят пари. И това се е случило многократно. Не само с тази фирма, а и с фирмата-доставчик на подложката. Освен всичко друго, за доставчика на подложката, официален представител е била фирма, която е собственост на сина на г-н Борисов", твърди защитникът.

Според обвинението в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Евгени Крусев е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета.

Прокуратурата твърди, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв., пише в обвинението.