33-тото издание на Киномания започва след броени дни
Секция: КУЛТУРА
05 Ноември 2019 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
33-тото издание на Киномания започва след броени дни

/КРОСС/ 33-тото издание на Киномания започва след броени дни. От 14-и до 28-и ноември в няколко столични кина ще бъдат прожектирани филмите, селектирани за тазгодишното издание на фестивала.

56 заглавия – класически и най-нови филми, са селектирани за 33-тото издание на Киномания. Но преди да публиката да напълни кино салоните, тази вечер във фоайетата на НДК започва едно от най-големите художествени изложения – деветото издание на триеналето на сценичния плакат.

Точно 659 плаката на автори от 30 държави ще види публиката до 24-ти ноември, когато ще приключи Киномания. Става дума за плакати за документално, игрално и анимационно кино, както и плакати на фестивали за класическа и съвременна музика - джаз, опера, хорово пеене. 

С нова награда и нов прожекционен апарат ще изненадат зрителите организаторите на Киномания. Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, посочи:

„Тази година за първа година ще имаме награда „Киноман“ на годината. Става дума за Георги Ангелов, който всъщност е кръстникът на Киномания. Основаваме тази награда, за да уважим и да почетем, да покажем, че виждаме миналото, и да покажем на днешните киномани, че имат един хубав пример – да има нещо, към което да се стремят и да гонят“.

Най-новият филм на Мариус Куркински „Засуканият свят“ ще открие Киномания на 14-и ноември в зала 1 на НДК от 19 часа. Ивайловград, Долно Луково, Мандрица и Свирачи са магическите места в Родопите, които показва тази лента. Родопският край и нравите там са акцентът в сборника „Диви разкази” на писателя Николай Хайтов, по чийто текст е заснет и филмът на Мариус Куркински.

Технически екип от Университета по изкуствата в Токио пристига специално за вечерта на Теодор Ушев „Нарисувай ми тъга“, която Киномания представя на 17-и ноември в зала 1 на НДК.

Петимата японци ще предоставят специален софтуер, който ще бъде използван в първата част на вечерта, при изпълнение на анимационния кино-концерт по „Четирите годишни времена” на Вивалди.

Става дума за 4 експериментални анимации, вдъхновени от всяка от частите на произведението на Вивалди – „Пролет”, „Лято”, „Есен” и „Зима”, като ще се съчетаят звук и картина в едно.

Японският екип ще се грижи за синхронизацията между ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява. Във втората част на събитието „Нарисувай ми тъга“ българската публика ще види премиерата и единствена прожекция за България на филма на Ушев „Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов.

Публиката може да очаква и премиерата на „Котка в стената“. Българският филм е сред акцентите на тазгодишното издание на Кономания, а само преди дни лентата грабна наградата на журито във Варшава. Весела Казакова, която е режисьор на „Котка в стената“, смята, че това е идеалната премиера за филма в София.

Прожекцията на „Котка в стената“ ще бъде на 27-ми ноември от осем и половина вечерта в кино „Люмиер Лидл”.

Филмът беше отличен и с Награда за дебют на фестивала „Златна роза” тази година във Варна, а преди това бе в конкурсните програми на фестивалите в Локарно и Сараево.

Сюжетът се завърта около българско семейство във Великобритания, което влиза в остър конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради една изоставена котка.

Киномания ще представи тази година и някои от най-великите класически филми, произведени от най-голямата руска, а преди това съветска кинокомпания „Мосфилм”.