Путин: Пещерни русофоби обявиха война на руския език по цял свят
Секция: Русия
05 Ноември 2019 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Пещерни русофоби обявиха война на руския език по цял свят

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин е обезпокоен от войната, който "пещерни русофоби" в много страни са обявили на руския език, съобщава ТАСС, цитиран от Епицентър.БГ

"Сблъскваме се с опити изкуствено, искам да подчертая - именно изкуствено, често безцеремонно да се опитват да ограничат пространството на руския език в света, да го изтикат към периферията", заяви държавният глава на заседание на Съвета по руския език.

"Война на руския език са обявили не само пещерни русофоби, а и маргинали от всякакъв вид работят активно и агресивно, агресивни националисти, и, за съжаление, в някои страни това става напълно официална държавна политика", отбеляза Путин.

Според него зад такъв тип политика стоят "все същият натиск, откровено нарушаване правата на човека, в това число правото на роден език, на култура и историческа памет".

"Върху нас, върху нашата страна лежи огромната отговорност за опазване, развитие и разпространение на руския език, на руската литература", категоричен е президентът.

По думите на държавния глава усъвършенстването на нормите на руския език не трябва да води до вулгарно опростяване на пунктуацията и правописа.

"Усъвършенстването на езиковите норми не трябва да означава някакви революционни изменения. То трябва да потвърди онези норми, които правят нащия език толкова ярък и изразителен, един от най-стройните, образни и красиви езици", подчерта Путин.

Президентът постави две задачи по опазването на руския език по света.

"Първата е необходимостта да се осигури достойно ниво на знания, на обща грамотност на гражданите на Русия и по този начин да осигури глобалната конкурентноспособност и атрактивност на руския език като съвременно, живо и динамично развиващо се средство за общуване. Втората - да се реализира действена система за подкрепа на руската езикова среда зад граница, в информационната, образователната, в хуманитарната сфери", заяви държавният глава.

Той припомни, че в последните години и направено много по този въпрос, като отбеляза, че е приета концепция за преподанаването на руски език и литература в Русия, както и концепция за държавно подпомагане и разпространение на руския език зад граница.

"Темите, свързани с руския език, са важни както за страната като цяло, така и за отделния гражданин, за сънародниците ни и за още милиони хора по света, които говорят руски език, използват го в работата си. Уникално богатият, многообразен и многостранен руски език е несъмнена част от световното културно наследство, но главна беше и си остава значимостта му за нашата страна, за Русия, където той е основа на духовно-историческата общност на десетки самобитни култури и народи, в огромна степен осигурява суверенитета, единството и идентичността на руската нация", категоричен бе Владимир Путин.