Как гласуваха жителите на „Факултета“, „Столипиново“ и Буковлък?
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2019 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как гласуваха жителите на „Факултета“, „Столипиново“ и Буковлък?

/КРОСС/ Темата за ромския вот стана повод за обвинения между политическите опоненти на изминалите избори. Затова БТВ провериха как са гласували хората в най-бедните квартали.

В квартал "Факултета" в София на първи тур кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова води убедително пред Мая Манолова, като от общо 2184 гласа, подкрепилите Фандъкова са 1748. В друга секция в същия квартал подкрепата за Фандъкова е почти еднолична - 160 гласа от общо 176. На първи тур победата на ГЕРБ във "Факултета" за общинския съвет е абсолютна.

В друг ромски квартал в София, а именно - "Христо Ботев", на първи тур кандидатът на ГЕРБ отново надделява, следвана от Борислав Игнатов от "Демократична България" и независимия кандидат Мая Манолова. На балотажа пък Йорданка Фандъкова е събрала общо 85% от гласовете в кварталите "Филиповци", "Факултета" и "Христо Ботев", или 2,9% от 5-те процента, с които взима преднина пред Манолова.

Шарен е вотът в кв. "Столипиново" в Пловдив. Там на първи тур кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров е четвърти, като на първо място с най-много гласове се нарежда Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Следва да се подчертае, че битката сред местните политици в тази графика е главно за местата в общинския съвет.

В друга секция на кв. "Столипиново" се вижда, че Земеделският съюз отново взима преднина, като кандидатът на ГЕРБ е трети. Балотажът в "Столипиново" обаче се отличава с изключително ниската избирателна активност, а именно - едва 8,22%.

В кв. "Надежда" в Сливен на балотажа води кандидатът на БСП ген. Кольо Милев.

В село Буковлък край Плевен на първи тур с 380 гласа води кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров, следван от независимия кандидат Георг Спартански. На балотажа в Буковлък Петров отново удържа победа, при това със значителна преднина пред Спартански.