Реформи се правят само с доверие в институциите
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2019 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реформи се правят само с доверие в институциите

/КРОСС/ „Процесът на деинституционализация е свързан със замяната на идеология, според която държавата може да бъде по-добър родител за уязвимите деца. В резултат на която страната ни бе осеяна с голям брой, стотици бих казала специализирани институции. Днес научните доказателства и опитът на експертите е категоричен - институционалната грижа за децата нанася вреди върху тях - върху тяхната психика, върху тяхното развитие, върху тяхното бъдеще." Това каза омбудсманът Диана Ковачева при участието си днес в международната конференция „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?".
Омбудсманът подчерта, че ясно осъзнава отговорността, която има като в качеството си на обществен защитник и независим орган за мониторинг на правата на детето.


„Ролята на омбудсмана, по мое виждане, е да бъде гарант, че процесът на деинституционализация на грижата за деца протича по начин, който променя живота им към по-добро, който зачита техните права и който задължително се основава на една формула, която често използваме, но тя е изпълнена със съдържание - зачитане на най-добрия интерес на детето", заяви доц. Ковачева.
Високият форум беоткрит от вицепремиера Томислав Дончев, който подчерта, че реформата не означава непременно промяна на законодателството, а когато има проблеми, те да се решават от всички отговорни институции, които не са свикнали да работят заедно.
Диана Ковачева допълни, че реформи се правят само с доверие в институциите.
„Трябва да постигнем национално съгласие за това, че ефективните инвестиции в промяната са необходими за реформата в детската грижа. И нещо много важно - необходимо е изграждането на доверие, на доверие в институциите, които провеждат тази реформа, на доверие не само в обществото, доверие и от страна на родителите, защото реформи се правят само с доверие в институциите. Това изисква много работа, изисква повишаване на капацитета за прилагането на политиките, изисква нормална и спокойна среда за правенето на тази реформа", категоричен бе омбудсманът.


Тя припомни, че процентът на деинституционализация бе изведен като национален приоритет едва през 2001 г., но реално през 2010 г със събирането на енергията за промяна и солидни научни доказателства се е формирала критичната маса за реализирането и прилагането на интегриран подход към грижата за деца.
„Смятам, че в този многопластов и сложен процес на деинституционализация ролята на държавата с нейните компетентни органи е ключова. Тя е да упражнява надзор по отношение на безопасността, благосъстоянието и развитието на всяко дете, настанено в алтернативна грижа", обобщи доц. Ковачева.
Накрая тя допълни, че важна част в този процес има и омбудсманът, който е независим мониторингов орган и че през тази година институцията е акредитация от ООН с най-високия Статут „А", като независима национална правозащитна институция.


„Наистина това е най-високият правозащитен статут и ние смятаме да работим, за да защитим този статут. Като омбудсман ще продължа системно да наблюдавам процеса на развитие на алтернативната грижа в светлината на правата на децата, за да развивам своите - на омбудсмана, мониторингови инструменти за експертен капацитет и да огласявам проблемите и да настоявам за решения.Защото защитата и популяризирането на правата на децата са кауза на омбудсмана и те са част от неговия конституционен мандат, затова аз никога няма да отстъпя от това свое задължение", завърши доц. Диана Ковачева.
Съорганизатори на международната конференция са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „Лумос", фондация „Сийдър" и „Надежда и домове за децата - клон България" и Eurochild. В нея участват над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ, представители на Европейската комисия, доставчици на социални услуги и специалисти в областта на политиките за деца.