102 години от болшевишката революция
Секция: Анализи
07 Ноември 2019 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
102 години от болшевишката революция

/КРОСС/ Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа революция в условия, когато няма Съветски съюз. Разрушена е страната, родена от тази революция.

Контрареволюцията взе връх в бившия Съветски съюз, както и в бившите страни на източноевропейския социализъм. Световното комунистическо движение, създадено в резултат на Октомврийската революция и което в своето време в много страни бе авангардна сила, в момента в горните страни, а и в значителна част на света е в периферията на обществено-политическия живот.

Така наречените "победители" в бившите социалистически страни и техните "приятели" на Запад наричат Октомврийската революция най-голяма трагедия в историята на Русия. А нейното международно въздействие, което доведе до създаването на световната социалистическа система, се оценява като най-жесток и ужасен удар, който е причинила болшевишка Русия на тези страни и народи. Няма съмнение, всичко това изисква, когато говорим на Великата Октомврийска социалистическа революция да имаме предвид клеветите и обвиненията срещу революцията. В края на краищата минаха три десетилетия откакто съществуваме в условията на контрареволюция.

Това прави възможно да се сравнят социално-икономическите, политическите, социо-културните, социо-демографските и другите последствия и резултати от контрареволюцията и реставрирания капитализъм с това, което е постигнато от революцията и социализма за подобен срок в различните периоди. И даже хора били скрити и даже открити врагове на социализма започват да признават, че сравненията не са в полза на контрареволюцията. Октомврийската революция се ражда в ужасно време - времето на империалистическата война, войната между хищници за световно господство - Първата световна война. От първия момент на своето раждане революцията издига призив за мир, както и проявява неимоверна воля да се сложи край на международното клане. В продължение на десетилетия, родената от революцията на основата на Руския свят нова страна - Съветския съюз, бе представян от буржоазната пропаганда като военно чудовище.

Няма съмнение, че една революция струва толкова, колкото може да защити себе си. Диалектиката на социализма, диалектика на силите, които се борят и работят за триумфа на социалната справедливост, социално равенство и социална солидарност, т.е. за триумфа на социалния хуманизъм е такава, че въоръжаването и армията трябва да служат на каузата на световния мир. По време на своето съществуване Съветският съюз остава верен на завета на борбата за мир.

Най-ярък пример в това отношение е победата над хидрата на фашизма в негвата най-зловеща форма - тази на германския нацизъм Световният капитал никога няма да прости на съветската държава тази победа. Буржоазната пропаганда впрегна всичките си сили за да дискредитира славната победа на съветския народ. За тази цел бе изобретена концепцията за тоталитаризма, която представя комунизма, социализма, от една страна, и фашизма от друга страна, като братя-близнаци. Тази концепция се превърна в един от основните инструменти на либералите в борбата срещу каузата на Октомври, срещу социализма. И все пак, ако се опитаме да обобщим накратко основните постижения на Великата Октомврийска социалистическа революция, трябва да се каже следното: За пръв път в историята на човечеството започна да се осъществява като практическо движение вековната мечта за социален хуманизъм - общество на солидарност, справедливост и равенство.

Да, за това практическо движение бяха характерни колебания, грешки, отклонения, противоречия... Но най-важното е, че то доказа, че вековната човешка мечта не е утопия; В резултат на победата на Великата октомврийска революция се създадоха условия за фундаментални промени в света - победата над фашизма, разпадането на колониалната система, създаването на световната социалистическа система, избягването на голяма война за един голям период от време сред Втората световна война, та даже и до днес. Защото могъщия ракетно-ядрен потенциал на Руската федерация, който възпира „мечтателите" за глобално господство от световна война, е също наследство от Великия Октомври.

Днес, когато вече почти трийсет години Съветският съюз не съществува, виждаме как човечеството се приближава до ръба на бездната - поредицата от войни и кризи се умножава. Оптимистичната алтернатива пред развитието на човешката цивилизация като че ли все повече и повече избледнява. Капитализмът не иска, а и най-важното, не е в състояние да даде такава алтернатива. И ако съществува светлина в мрачния тунел, в който днес се намира човечеството поради глобалната криза на капитализма, тя е в съществуването на народен Китай, роден по историческата логика на факта, че през Октомври 1917 година в Петроград се случи Великата революция.

И тук следва да подчертаем, че сегашните победи на китайския социализъм станаха възможни поради една важна причина. Китайските комунисти не допуснаха да бъдат предадени от върколаците на част от своята преродила се върхушка. Т.е. не позволиха това, което стана основния фактор за нанесения в сърцето удар на съветския и източноевропейския социализъм. В заключение ще отбележим, че сега, когато отбелязваме 102-рата годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция, когато живеем с мечтата за социализма на 21-ви век, случилото се със СССР и страните на източноевропейския социализъм трябва да служи като важен урок за бъдещето. Урок за всички хора по света, борещи се за тържеството на социалния хуманизъм, за равенство, братство, справедливост и солидарност.

 

Източник: Поглед-инфо