Доц. Диана Ковачева заминава за среща на балканските омбудсмани в гр. Ниш, Република Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2019 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Диана Ковачева заминава за среща на балканските омбудсмани в гр. Ниш, Република Сърбия

/КРОСС/ Утре, 8 ноември 2019 г., доц. Диана Ковачева ще участва в среща на балканските омбудсмани, организирана от сръбския защитник на гражданите Зоран Пашалич в гр. Ниш.


В рамките на международната конференция: „Укрепване на капацитета на институцията и увеличаване на достъпността на омбудсмана за всички граждани" доц. Диана Ковачева ще представи работата на българската институция, а Зоран Пашаличще отчете резултатите от проект за повишаване достъпността до гражданите, живеещи в отдалечени сръбски общини.


Припомняме, че двамата омбудсмани изслушваха проблемите на български и сръбски граждани в обща приемна на територията на Република Сърбия в градовете Димитровград /Цариброд/ и Босилеград.
Институцията на сръбския защитник ще представи пред балканските омбудсмании състоянието на малцинствата в Сърбия, както и наблюдението сивърху дейностите за борба с трафика на хора.


В последния панел на форума ще се дискутира укрепването на капацитета на омбудсманите в съответствие с Парижките принципи и принципите на Венецианската комисия -независимост, безпристрастност, прозрачност, плурализъм и максимално широк мандат при защита правата на човека.