BusinessEurope: ЕС е изправен пред икономическо забавяне поради търговското напрежение
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2019 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
BusinessEurope: ЕС е изправен пред икономическо забавяне поради търговското напрежение Необходима е подкрепа на инвестициите и структурни реформи, се казва в доклада „Икономически перспективи – есен `2019“

/КРОСС/ Днес BusinessEurope публикува своядоклад Икономически перспективи - есен `2019. Въз основа на приноса на федерациите-членки на BusinessEurope в 35 държави (сред които и БСК), прогнозите показват, че икономиката на ЕС преживява икономическо забавяне, което се отразява върху намаляващото глобално търсене и несигурността, поради търговското напрежение.
BusinessEurope прогнозира 1.3% ръст на реалния БВП през 2019 г. за ЕС-28 и 1.2% през 2020 г. Това води до значително преразглеждане надолу от пролетната прогноза, публикувана преди половин година (спад от 1,6% за 2019 г. и 1,7% за 2020 г.).

Представяйки доклада, генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрер каза:
„Вследствие на глобалното търговско напрежение, европейската производствена продукция намалява с около 2% от пика си преди две години. Големият икономически въпрос за 2020 г. ще бъде колко бързо и с каква степен забавянето на експортните сектори оказва влияние върху останалата част от икономиката.
В случай на спад, държавите-членки на ЕС трябва да използват гъвкавостта, предвидена в Пакта за стабилност и растеж, за да предприемат подходяща антициклична фискална политика, включително за подкрепа на инвестиции за стимулиране на растежа и структурни реформи ".

Прогнозата, също така, разглежда задълбочено нарастващия проблем с недостига на умения, изпитван от европейския бизнес. Коментирайки раздела, Бейрер добави:
„Докато има доказателства, че компаниите увеличават значително заплатите за професии, при които недостигът е най-остър, ние се нуждаем от отговор на образователната система за справяне с нарастващите дисбаланси на уменията. В САЩ годишният брой завършили висше образование със специалност наука, технологии, инженерство и математика се е увеличил с почти 20% от 2013 г., в сравнение само с 1% увеличение в ЕС. "
Прочетете доклада тук!