Успешната адаптация на хората с аутизъм към околния свят е възможна
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2019 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Успешната адаптация на хората с аутизъм към околния свят е възможна

/КРОСС/ Как да бъдат развити социалните умения на хората в аутистичния спектър ще представи Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“

Водещите лектори на конференцията „Аутизмът не е присъда!", която ще се проведе от 11 до 13 ноември в Театро (бивш Модерен театър) София, са световно признати експерти в областта на приложния поведенчески анализ. Той е единствената терапевтична програма в световен мащаб, която има научна стойност за лечение и модификация на аутистичното поведение към социално приемливо.

В дните преди форума част от основните лектори- Тери Ройър и Чад Хъникът, посетиха страната, за да обсъдят с представители на Министерството на образованието и науката и сдружение „Аутизъм днес" възможностите и подкрепата на децата и учениците със специални образователни потребности в България. Специално внимание бе обърнато и на обученията, част предстоящата конференция - лекции и уъркшопове, които се фокусират върху начините за социализация на хората в аутистичния спектър. „Впечатлен съм от нивото на професионалистите в България, мотивацията на учителите, както и културата към различните деца, но може да бъде направено още много по тези въпроси. Това е и една от идеите на конференцията - да покажем какви са стъпките към интегрирането на хората с подобни проблеми, както и да дадем реално работещи решения", сподели Чад ХъникътM Ed., BCBA, LBA.

По време на събитието ще бъде разгледана и темата за социалните умения - професионални и житейски, както и ролята на изграждането на самостоятелност у децата с подобно поведенческо разстройство. Целта на конференцията „Аутизмът не е присъда!" е да представи стъпките за успешната адаптация на детето към околния свят, социализацията му и подобряването на интеракцията на разбирането към неговия свят. Важен въпрос, който организаторите от сдружение „Аутизъм днес" искат да поставят във фокуса на общественото внимание, организирайки тази конференция, е културата на нашето общество по този въпрос и значението да се говори в семейна среда за хората с подобни проблеми.

Само така те ще могат да срещнат повече разбиране, да се адаптират по-добре към средата, в която са, и да изградят хармонични взаимоотношения с околните.


Повече информация как да се включите в конференцията може да научите от сайта на autism-conference.com.
Конференцията „Аутизмът не е присъда!" се организира в партньорство с Агенция Кросс, сп. Здравен журнал, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Zdrave.net, Розали, По-здрави днес, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Az-jenata.bg, Здравето има значение, Дарик Радио, БГ Радио.