Експертността на Венецианската комисия трябва да допринесе за утвърждаване на европейските демократични практики в българското законодателство
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2019 07:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертността на Венецианската комисия трябва да допринесе за утвърждаване на европейските демократични практики в българското законодателство

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изрази висока оценка за препоръките в областта на върховенството на правото и утвърждаването на демокрацията, които Венецианската комисия дава на България. Днес държавният глава се срещна с представители на Комисията, които на са посещение у нас.

„Винаги съм се ръководил от разбирането, че върховенството на закона е гръбнакът на съвременните демократични, плуралистични общества и конституционни демокрации", заяви на срещата Румен Радев.

Представителите на Венецианската комисия са на посещение у нас по повод на подготвяни законодателни промени, въвеждащи особени правила за реализиране на наказателна отговорност на „тримата големи" в съдебната ни система. По време на срещата бяха обсъдени препоръки, направени в последния доклад на Венецианската комисия относно съдебната власт.

Президентът изрази надежда, че експертното знание и съдействието, което Венецианската комисия оказва на страната ни, ще допринесат за продължаващо въвеждане на европейските демократични практики в съвременното българско законодателство.