ПП МИР предлага задължително машинно гласуване
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2019 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР предлага задължително машинно гласуване

/КРОСС/ След края на вота за местна власт, който според ПП МИР беше един от най-фалшифицираните, най- корумпираните и платени избори в новата история на България, от най-младата българска партия поискаха незабавни промени в изборните правила.

Според председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев, над 90 % от протоколите в Столична община са сбъркани и хората ангажирани с преброяването са некомпетентни да съблюдават за законосъобразното провеждане на изборния ден. Предвид това, от МИР настояват да се обсъди отново възможността за връщане на машинното гласуване и поетапно въвеждане на електронно.

„Независимо от убеждението, което иска да ни втълпи министър председателя, че нито една европейска държава не приема електронното гласуване, ние от ПП МИР считаме, че като нация първенец в IT технологиите, пак както същият този премиер твърди, ние можем да постигнем такава независима електронна система, която да е достатъчно сигурна, че да се гласува на следващите избори " категоричен бе председателя на ПП МИР инж. Симеон Славчев.
„До постигането на тази електронна система ние считаме, че е абсолютното необходимо въвеждането на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и писането на протоколите в края на изборния ден" допълни още председателя на МИР.

Сред останалите предложения на ПП МИР за изменения в изборния кодекс е въвеждането на постоянна изборна администрация, която след въвеждането на електронното гласуване да съблюдава за компетентното и законосъобразно провеждане на изборите както и стартиране на законодателна инициатива за въвеждането на отделна глава в Избирателния кодекс, в която да бъдат въведени по-сериозни административно-наказателни санкции при нарушаване на изборните правила както от страна на избирателите така и от страна на администрацията.