Румен Радев: Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2019 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия

/КРОСС/ В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти в село Славяново в отговор на въпрос за върнатото на Висшия съдебен съвет /ВСС/ решение за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Президентът заяви, че действията и мотивите му са изцяло в правомощията на институцията. „Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техния избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото", подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че не иска да влияе с прогнози какво ще се случи от тук нататък с избора на нов главен прокурор. По думите му отговорността е на ВСС, а след това и обществото ще даде своята оценка. „България, според мен ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите", подчерта президентът Румен Радев.

Президентът коментира и последните местни избори. Той отбеляза, че големия брой недействителни бюлетини, множеството сгрешени протоколи от СИК, множеството сигнали за корпоративен и купен вот, изчезналите преференции не могат да бъдат оценка за нормално провеждане на изборния процес. По думите му всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страдаме всички, страда най-вече демокрацията, подчерта Румен Радев. Той уточни, че след анализ на изборните процеси ще свика среща с представителите на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда, за да се намери решение на проблема. Очевидно така не трябва да се правят избори, в 21-ви век сме все пак, допълни президентът.

По отношение на технологичния процес на изборите държавният глава отбеляза, че при машинното гласуване има защитни механизми - докато избирателят не попълни всички необходими полета, машината няма да допусне да приключи гласуването. „Защо не го правим това е друг въпрос", коментира президентът. По думите му българският избирател ще се справи с машинното гласуване, така както се справя с работата с мобилните телефони и банкоматите. „Разбира се, че ще се справят, това са спекулации. Това е просто липса на воля да имаме прозрачни избори", коментира държавният глава.

Президентът е в с. Славяново по повод честването на празника на храм „Св. Архангел Михаил". Държавният глава честити празника на всички именници, пожела здраве и професионални успехи и на всички служители на МВР в тяхната високо отговорна дейност