52 млн. души в Африка гладуват
Секция: СВЯТ
08 Ноември 2019 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
52 млн. души в Африка гладуват

/КРОСС/ Повече от 52 милиона души в 18 африкански държави са изправени пред глад в резултат на изменението на климата, бедността и въоръжените конфликти, се казва в доклад на "Oxfam", цитиран от БГНЕС.

Страни като Зимбабве, Замбия, Ангола, Малави, Мозамбик, Мадагаскар и Намибия заедно претърпяха средни годишни загуби от 700 милиона долара в резултат на бедствия, свързани с климата, се казва в доклада.

„Общностите, засегнати от климатичната криза, са претоварени и биха могли да бъдат изправени пред потенциални унищожение. Въпреки това местните жители правят всичко възможно за преодоляване на кризата", каза Митика Мвенда, изпълнителен директор на партньор на Oxfam.

В доклада се казва, че части от южната част на Зимбабве са преживели най-ниските валежи от 1981 г. насам, което довело до изправянето на над 5,5 милиона души пред несигурност за прехраната.

В Замбия 2,3 милиона души са били осъдени за несигурност на храните, тъй като земите за отглеждане на царевица са намалели и износът е забранен, добавя се в доклада.

Сушата засегна особено Етиопия, Кения и Сомалия.

За да обсъдят екологичната устойчивост и просперитет, експертите се събират на африканска министерска конференция в Дърбан от 11 до 15 ноември.