Изложба във Варна разкрива културното богатство на Люксембург чрез...порцелан
Секция: КУЛТУРА
09 Ноември 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба във Варна разкрива културното богатство на Люксембург чрез...порцелан

/КРОСС/ Изложбата „Кралско вълшебство от порцелан" представя историята на Люксембург - една от най-малките държави в Европа и единствената в света със статут на Великото херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество, научи Moreto.net..

Тя ще бъде открита на 12 ноември (вторник) в 16.00 часа в зала „Юг" на Археологическия музей във Варна.

Колекцията порцеланови изделия е на ловчанлията Атанас Атанасов (по професия психолог), който от години живее в Люксембург. Началото на колекционирането полага дядо му. След това вуйчо му, като музикант, носи различни чинии от турнета в Западна Европа. Сега, живеейки в Люксембург, Атанас Атанасов дообогатява колекцията.

Изображенията върху експонатите представят историята на Люксембург - графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири. Изработени са от края на ХVІІІ в. до края на ХХ в. във фабриките „Бох" и „Вилероа и Бох".

Колекцията е съпроводена с 14 информационно-образователни постери за Великото херцогство и за производството на порцелана, рекламно-туристически клип и две образователни дипляни - „Велико херцогство Люксембург" и „Кралско вълшебство от порцелан".

Изложбата се реализира с любезното съдействие на г-н Атанас Атанасов и Регионален исторически музей - Ловеч и може да бъде посетена в периода ноември 2019 - януари 2020 г.