Любов, смелост и търпение определят връзката между родителите и децата
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2019 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Любов, смелост и търпение определят връзката между родителите и децата

/КРОСС/ Броени дни преди Седмицата на бащата журналистът Константин Вълков и актьорите Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано говориха за бащината грижа в компанията на медии и граждански организации. Традиционно, за 6-та поредна година, Седмицата на бащата ще бъде втората седмица от месец ноември (11 - 17).


София, 8 ноември 2019 г. - Какво означава да бъдеш баща? Как да останеш автентичен със своите деца? Нужно ли е да оправдаваш наложените клишета и кои са приоритетите на един съвременен родител в динамичното му всекидневие?

Какво "е" и какво "не е" един съвременен баща - така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри дискусията за връзката между таткото и детето. Дискусията се разгърна в разговор с трима известни татковци - актьорите Александър Алексиев, Александър Сано и Асен Блатечки, които говориха за истинските истории от живота и добрите примери в медиите, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

"Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си" - сподели Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на интуицията в отношенията си със своите деца.

Александър Алекиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. "Когато снимах филма "Възвишение", се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка - но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш."

"Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато - предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави - най-важното е да бъдеш приятел с децата си", продължи разговора Асен Блатечки. Актьорът и останалите събеседници обърнаха внимание колко важно е децата да бъдат възприемани като равностойни личности от родителите.


Дискусията обхвана важни моменти в живота на бащата - обсъждането на забранените теми, близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време. И четиримата татковци бяха категорични в едно - образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение.


Седмицата на бащата е инциатива на световната и национална кампания "Да бъдеш баща" и ще се проведе в цяла България между 11 и 17 ноември за 6-та поредна година, включвайки над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми. Тази година Седмицата е посветена на четенето заедно и ще бъде под мотото „Истинският мъж не говори празни приказки".

Всички организации, фирми и институции, които имат желание да подкрепят бащите или други важни за децата мъже в бащината им роля, могат да организират разнообразни дейности, в които бащите реално да се включат. Екипът на националната кампания "Да бъдеш баща" е готов да помогне с много и различни идеи за подобни активности. Включете се в седмицата, като се свържете с "Да бъдеш баща" на contact@mencare.bg или +359 879 509 548 (Давид Кюранов).