Защо да не готвим в алуминиево фолио?
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо да не готвим в алуминиево фолио?

/КРОСС/ Признаваме си, че когато готвим, често използваме алуминиево фолио. Причината: много от рецептите за приготвяне на месо, риба и зеленчуци включват завиването на продуктите в такова и изпичането им фурна. Оказва се обаче, че фолиото може да бъде много вредно за организма.

Според Health Line, при висока температура от алуминиевото фолио се отделят микроскопични частици, които попадат в храната ни. Изданието пише, че всъщност без да си даваме сметка, вероятно е да изядем до два милиграма алуминий.


Ако върху фолиото е попаднал лимонов сок или подправки, алуминият, който се отделя в храната, е дори още повече.

Проблемът с попадането на този метал в организма е, че се натрупва и не може да се изхвърли от тялото. Във високи концентрации алуминият става опасен за здравето, тъй като е токсичен за мозъка, черния дроб и редица други органи.