6 факта за Берлинската стена
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Ноември 2019 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
6 факта за Берлинската стена

/КРОСС/ Близо три десетилетия Берлинската стена разделя Изтока и Запада, като се превърна в символ на разделението на Европа на съветска и западна сфера на влияние след Втората световна война.
АФП представя шест факта, свързани с Берлинската стена:

155 километра бетон и бодлива тел

Комунистическата власт в Източна Германия, поддържана от СССР, издига Берлинската стена от август 1961 г., за да спре потока от източногерманци към демократичния Запад.

155-километровата преграда обгражда Западен Берлин, който се превръща в анклав в Източна Германия. 43 километра преминаваха през вътрешността на разделения град. Бетоните блокове са с височина 3,6 метра и представляват 106 километра от стената, останалата част е от бодлива тел.
7000 войници

Тежкa охрана на ничия земя, известна като "ивица на смъртта", по източната страна на Берлинската стена. Повече от 7000 източногермански войници с 302 стражеви кули и 20 бункера е имало по стената. През нощта са пускани силни лампи на всеки 30 метра, най-осветената част в Берлин. Също е имало алармени системи, окопи, бодлива тел, кучета и устройства за автоматична стрелба при опит за бягство.

Западен Берлин като остров

Западен Берлин е разглеждан като остров в червено море на комунизма. Стената е разделяла града, включително улици, жилища и площади. Общо 5075 души успяват да избягат през стената (при повече от 100 000 опита).
Граничният пункт "Чекпойнт Чарли"

Днес "Чекпойнт Чарли" е голяма туристическа атракция. На стената е имало официално седем пропускателни пункта. Най-известният е "Чекпойнт C ", наричан от западните войници "Чекпойнт Чарли". Бил е в центъра на Берлин, в сектор, охраняван от американските войски. През октомври 1961 г. възниква напрежение на пункта, когато американските и съветските танкове се изправят един срещу друг за няколко часа заради спор около опит на американския дипломат Алън Лайтнър да посети Източен Берлин. Година по-късно граничната охрана на източната страна на пункта застрелва 18-годишния Петер Фехтер при опит да избяга на Запад. Той е оставен да умре под бодливата тел пред погледите на минувачи и журналисти.

Тунел 57

Около 140 души умират при опит да избягат между 1961 и 1989 г., според Berlin Wall Memorial. Най-успешният път за бягство е Тунел 57, прокопан от студенти от Запада в мазето на изоставена пекарна, който води на Изток. През октомври 1964 г. 54 източногерманци използват 140-метровия тунел, за да избягат.

Един от най-невероятните начини на бягство е през август 1988 г., когато четиричленно семейство успява да избяга на Запад с малък селскостопански самолет над стената.

Последният опит за бягство през стената прави Винфрид Фройденберг през март 1989 г. Мъжът прелита с балон над нея, успява, но при приземяването в Западен Берлин загива.

"Аз съм берлинчанин"

Ich bin ein Berliner ("Аз съм берлинчанин") е цитат от реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, произнесена на метри от стената в Западен Берлин на 26 юни 1963 г. Този цитат се превръща в най-известното послание за солидарност към източногерманците.

Друга известна реч е на американския президент пред Бранденбургската врата. Президентът Роналд Рейгън призовава тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов през 1987 г.: "Г-н Горбачов, разрушете тази стена!".

2 г. по-късно започват да падат комунистическите режими в Източна Европа, а на 9 ноември 1989 г. пада Берлинската стена.

Източник News