Знае ли Макрон какво иска за ЕС?
Секция: Коментари
10 Ноември 2019 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Знае ли Макрон какво иска за ЕС?

/КРОСС/ Въпреки острата реторика на френския президент Еманюел Макрон относно Европейския съюз и НАТО през последните дни, все още остава неясно каква Европа търси той.

Вероятно след срещите му с германския канцлер Ангела Меркел и ръководствата на всички европейски институции и структури визията на Макрон ще се изясни. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Макрон се опитва да покаже мускули и го прави по начин, типичен за американския лидер Доналд Тръмп или руския му колега Владимир Путин, а не за който и да е френски президент“, коментира Стефанов.

„Франция е голяма държава и водеща сила в ЕС. Тя може да има една визия за Европа, но подобен тип говорене предизвиква несъгласие в Полша и Унгария например“.

Според политолога Сирия е ябълката на раздора за съюзниците в рамките на НАТО. „Турция, Русия и САЩ взеха мерки в Сирия, които от гледна точка на Франция очевидно не са в неин интерес“, посочи той.

Гостът коментира и увеличеното военно присъствие на САЩ в редица европейски страни, като отбеляза, че тенденцията вероятно ще продължи.

„Става въпрос за напрежение относно това доколко Франция е питана за подобни решения“.

Стефанов говори и за ситуацията в Кралството на фона на хаоса около Brexit.

По негови думи Великобритания не може да си позволи да бъде антиевропейска, тъй като в такъв случай финансовите центрове ще изместят дейността си от Лондонското сити към други страни в Европа, а и британската и европейска икономика като цяло са много свързани.

Според политолога Brexit е заплаха за целостта на Кралството.

„Излизането на Шотландия от Великобритания при успешен Brexit е въпрос на време. За Ирландия всяка грешна стъпка буквално може да възпламени ситуацията“.