Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Ноември 2019 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград

/КРОСС/ Фестивал „Цветовете на улицата“ с атрактивни и нетрадиционни методи на изкуството се проведе в Ивайловград, който бе обагрен от стрийт арт пленери и изложби.

Събитието е част от проект „Цветовете“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция 2014-2020.

Участващите във фестивала творци рисуваха по фасади, спирки, улични обекти и други публични места. По този начин бяха създадени своеобразни „галерии на открито“.

Чрез пленер на художници върху платна бяха пресъздадени туристическите ресурси на района.

Впоследствие в България и Турция ще бъдат организирани изложби, които ще включват създадените по време на фестивала художествени произведения и фотографии на стрийт арт творбите, които по този начин ще бъдат популяризирани още по-широко.

По време на фестивала Ивайловград беше озвучен от поп и рап певци и фолклорни състави от България и Турция. Прозвучаха изпълнения на Тракийски хор „Яни Попов“, женски фолклорни групи от с. Свирачи и с. Чамлъджа, Турция.

За доброто настроение допринесоха и кукерите от кв. Лъджа. Фестивалът в Ивайловград е финансиран по втората покана на програмата за трансгранично сътрудничество.

Проект „Цветовете“ има за цел да популяризира трансграничното културно, историческо и природно наследство в районите на Ивайловград и Кешан/Чамлъджа в Република Турция и да насърчава развитието на културния туризъм.

Водещ партньор е Сдружение „Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция“.

Проектът надгражда и продължава инициативата „Пътят на художника“, реализирана в периода 2017-2018 г.

Управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция е с общ бюджет малко над 29,6 млн. евро и подкрепя изпълнението на проекти 2 в областта на околната среда и туризма.

До момента по нея са финансирани 77 проекта на обща стойност 20,7 млн. евро.