Иран откри ново петролно находище с над 50 млрд. барела
Секция: СВЯТ
10 Ноември 2019 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран откри ново петролно находище с над 50 млрд. барела

/КРОСС/ Иран откри ново петролно находище в южната част на страната със залежи от над 50 милиарда барела суров петрол. Това съобщи иранският президент Хасан Рохани, цитиран от АП.

Рохани направи съобщението по време на реч в пустинния град Язд.

Той поясни, че находището е открито в южната провинция Хузестан - дом на иранската петролна индустрия. 53 милиарда барела ще бъдат добавени към доказаните резерви на Иран от 150 милиарда барела, посочи той.

"Обръщам се към Белия дом, в дните, когато вие санкционирате продажбата на ирански петрол, работниците и инженерите на страната успяха да открият 53 милиарда барела петрол", обяви Рохани, цитиран от полуофициалната агенция "Фарс".

Иран в момента е четвъртата страна в света с най-големи резерви на суров петрол и втората по природен газ. Държавата споделя огромно офшорно находище с Катар в Персийския залив.

Новото петролно находище може да се превърне във второто най-голямо в Иран след това в Ахваз от 65 милиарда барела. Полето е на 2400 квадратни километра площ и резервите са на дълбочина от 80 метра, според полуофициалната агенция "Тасним".