АЕЦ Фукушима ще инвестира 2.7 млрд. долара в проект за възобновяема енергия
Секция: ИКОНОМИКА
10 Ноември 2019 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АЕЦ Фукушима ще инвестира 2.7 млрд. долара в проект за възобновяема енергия

/КРОСС/ Японската АЕЦ „Фукушима“ планира да инвестира близо 2.7 млрд. долара в мащабен проект за възобновяема енергия, съобщава Bloomberg, като се позовава на японското издание Nikkei.

Планът предвижда вятърни и слънчеви инсталации да генерират и пренасят до 600 мегавата мощност, като крайната цел на доставките ще е Токио и районите около столицата.

Японската банка за развитие и финансовата компания Mizuho са сред институциите, които планират да осигурят финансиране в размер на 300 млрд. йени за реализирането на проекта. Целта е той да бъде завършен до 2023 г.

Проектът е в основата на мащабен план на японското правителство за възстановяването на икономиката в региона, като се генерира електроенергия в планински райони  и фермерски земи. Голяма част от тях станаха неизползваеми след трагедията през 2011 г.

Преди 8 години се стига до радиационна авария в атомната централа след силно земетресение и последвалото го цунами. Това е най-големият ядрен инцидент след аварията в Чернобил през 1986 г.